Kazım Karabekir'in Kızı Yıldıran:

Kazım Karabekir'in Kızı Yıldıran:

"Tabii ki, eğer o günlere, o samimiyete dönüp de beraber el ele devam edebilselerdi farklı şeyler olabilir miydi, olurdu. Ama kader böylesini nasip etmiş. Kazım Karabekir son nefesine kadar Mustafa Kemal Paşamıza saygısını, sevgisini korumuştur"

ZONGULDAK (AA) - Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, babasının Mustafa Kemal'e her zaman saygısını koruduğunu belirterek, "Tabii ki, eğer o günlere, o samimiyete dönüp de beraber el ele devam edebilselerdi farklı şeyler olabilir miydi, olurdu. Ama kader böylesini nasip etmiş. Kazım Karabekir son nefesine kadar Mustafa Kemal Paşamıza saygısını, sevgisini korumuştur." dedi.

Yıldıran, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sezai Karakoç Kültür Merkezi'ndeki konferansta, çok yönlü bir kişiliğe sahip olan babası Kazım Karabekir'in vatanperver ve yardımsever olduğuna dikkati çekti.

Tek yürek ve tek bilek bu vatana sahip çıkılması gerektiğini anlatan Yıldıran, "3 dakika sonra şehit olacaklarını bile bile genç fidanlar gül bahçesine gider gibi ölüme koştu. 13-15 yaşlarındaki gencecik evlatlar vatanın her yöresinden bugün bizim şuradaki rahatımız için can verdiler. Gençlere bir hatırlatma yapmak istiyorum. Eğlence, kına geceleri oluyor. Oyun havaları başlıyor ya 'hey onbeşli onbeşli' çaldığı zaman kimseyi oynatmayın. Esasında bu bir oyun havası değil, ağıttır." diye konuştu.

Yıldıran, Anadolu topraklarında bir tane Ermeni toplu mezarının bulunmadığını belirterek, bütün araştırmalara karşın Anadolu topraklarında bir tek toplu Ermeni mezarlarına rastlanmadığını ifade etti.

Bir öğrencinin, "Terakkiperver Partisi'nin sorunu olmasaydı bugün Türkiye tarihindeki İsmet İnönü yerine Karabekir Paşa'yı görebilir miydik? İkisi eğer konuşabilseydi bugün farklı bir olay olur muydu?" sorusu üzerine Yıldıran, “Bugünden geriye dönüp de ‘keşke olsaydı’ diyemiyoruz. Olması gerektiği gibi olmuş. Onlar dava arkadaşı, onlar kardeş. Biz burada 'Atatürk' dediğim zaman bizim için çok yükseklerde yüce bir insan. Ama onlar yan yana oturdukları zaman bir yaş arayla can kardeşler, can arkadaşlar. Tabii ki, eğer o günlere, o samimiyete dönüp de beraber el ele devam edebilselerdi farklı şeyler olabilir miydi, olurdu. Ama kader böylesini nasip etmiş. Kazım Karabekir son nefesine kadar Mustafa Kemal Paşamıza saygısını, sevgisini korumuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Yıldıran, daha sonra katılımcılara babasının albümünden seçtiği fotoğrafları gösterdi ve Kazım Karabekir'in bestelediği "Türk Yılmaz" adlı marşın taş plak kaydını dinletti.

Konferans, Yıldıran'a teşekkür belgesi ve hediyeler verilmesinin ardından sona erdi.