Kendi kendinize konuşmanın faydaları

Kendi kendinize konuşmanın faydaları

Kendi kendinize konuşmak, sanılanın aksine fayda sağlıyor.

Bazı insanların ortak şikayetidir: “Kendi kendime konuşmasam, beni kimse dinlemez.” Bu beyan alaycı gözükse de gerçeklik payı da vardır.

Düşünceleriniz aracılığıyla konuşmak, bellek ve bilişsel işlevler için inanılmaz yararlı olduğu kadar zihinsel ve fiziksel sağlık için de önemlidir. Kendi kendinize konuşurken etrafınızdaki insanların tuhaf bakışlarını üzerinizde yakalarsanız önemsemeyin çünkü bu alışkanlığın pek çok faydası var:

Beyniniz daha verimli çalışır

Alışverişe çıktığınızda, alacağınız şeyi ararken kendinizi ismini tekrarlayıp dururken buluyor musunuz? Deneysel Psikoloji dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, aradıkları öğenin ismini tekrarlayıp duran insanların mağaza içinde hedeflerine ulaşma süreleri kısalıyor. Hipotez, kelimeleri yüksek sesle tekrarlamanın bilinen nesnelere dair hafızayı kıvılcımlandırdığı üzerine şekilleniyor; bir nevi aradığınız şeyi somutlaştırıyor ve daha kolay ulaşılabilir kılıyorsunuz.

Çocuklar öğreniyor

Etrafınızda çocuklar varsa ya da çocuk sahibiyseniz, onların asla susmadığını bilirsiniz. Ama bu iyi bir şey. Çocuklar büyüdükçe, yetişkin konuşmalarını taklit etmek için kendi sesini kullanır, sizin söylediklerinizi bir de o tekrarlar. Bu sinir bozucu gibi görünse de vokal çekimleri, kelime ve söz dizimini böyle öğrenirler. Aynı zamanda işlemleri sıraya koymak, sorunlar ve süreçler için çalışmalarına yardımcı olur.

Düşünceleriniz organize olur

Günümüzün yoğun dünyasında, kafanızın içinde her zaman yüzlerce düşünce döner dolaşır. Bu düşünceler aklınızdaki kadar karışık olur ve kontrolsüz bırakılırsa ezici olabilir. Düşüncelerinizi konuşmak, çocukların yaptığı gibi, size etkileyen ‘büyük şeyleri’n önceliğini ve küçük şeylere harcadığımız gereksiz zaman ve eforu belirlemenize yardımcı olur. Yani kendi kendinize konuşarak, etrafınızda şekillenen hayattan daha çok anlam çıkarabilirsiniz.

Hedeflere ulaşılır

Bir yapılacaklar listesi hazırlamak kulağa iyi bir fikir gibi gelse de bazen başa çıkılamayacak kadar uzayabilir. Listenizle ilgili sesli düşünerek sadece öncelik sıralamasını doğru yapmaz, aynı zamanda - alışveriş örneğinde olduğu gibi - hedeflerinizi ulaşılabilir de kılarsınız. Psikolog Linda Sapadin hedeflerinizi yüksek sesle söylemenin “dikkatinizi odaklamaya, mesajı pekiştirmeye, kaçak duyguları kontrol etmeye ve dikkat dağıtıcıları elemeye” yardımcı olacağını belirtiyor.

Stresi azaltır

Kendi kendinize konuşmak düşüncelerinizi organize etmek ve önceliklerinizi belirlemekte yardımcı olduğuna göre, zihniniz sürekli yarış halinde olmayacak ve tüm bunları yetiştirebilecek zamanınız olup olmadığına dair sürekli endişelenmenize gerek kalmayacaktır. Bu yüzden de daha rahat, akışa uyum sağlayan ve stresten uzak bir insan haline geleceksinizdir. Ayrıca kendi kendinize konuşmak sevgiliniz, iş arkadaşınız ya da patronunuzla ciddi bir diyaloğa girmeden önce kendinizi hazırlamaya da yardımcı olur.

Özgüveni besler

Kendi kendine konuşan insanlar, bir problem çözmeye ihtiyaç duyduklarında kendi içlerine dönebilirler. Diğer insanlar otomatik olarak bir başkasından akıl ya da yardım isteyecekken, kendi kendine konuşanlar analiz edip, bağımsız bir sonuca ulaşabilirler. Ayrıca, kendi kendinize konuşarak, iç sesinizi dinler ve her deneyimden gerçekten çıkarmak istediğiniz sonuçları keşfedebilirsiniz. Yani özet olarak, kendi kendine konuşarak ve kendini dinleyerek zaman geçirenler, kendilerini en iyi tanıyan insanlardır.

HT Hayat