KHK'lilerin pasaportları geri verilecek

KHK'lilerin pasaportları geri verilecek
Güncelleme:

Yargı Reformu Komisyonu üyesi Prof. Bahri Öztürk, Yargı Paketi'nde yer alan konu başlıklarına değindi. Öztürk, "Eğer haklarında iddianame yoksa ve haklarında soruşturma yoksa pasaportları iade edilecek. Herkes mağduriyetin farkında" dedi.

GazeteDuvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Yargı Reformu Paketi’ne ilişkin İstanbul Kültür Üniversitesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Bakanlığın oluşturduğu Yargı Reformu Komisyonu’nda görev alan İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Bahri Öztürk, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Öztürk, OHAL döneminde pasaportuna el konulan kişilere hangi şartlarda pasaportlarının verileceği, uzun tutukluluk süreleri ve hakimlik savcılık sınavları gibi birçok düzenlemenin pakette yer aldığını söyledi.

‘TERÖR VE CİNSEL İSTİSMAR YER ALMAYACAK’

Öztürk, terör ve cinsel istismar gibi suçlamalarla ilgili pakette düzenleme yer almayacağını belirterek şunları söyledi, “Özellikle Ceza Muhakemesi Kanunu ve Çocuk Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılacak. Bir başka konu kamu davasının açılmasının ertelenmesi… Bu konu sıfır çeken bir uygulamaydı. Bunun da kapsamı genişletildi. Terör ve cinsel istismar gibi suçlar bu kapsamın içerisinde değil, tartışılması bile kabul edilmemektedir. Basit işlerin yürüyüşünü hızlandıran tedbirler pakette yer almaktadır. Böylece iş yükü ciddi şekilde hafifleyecek. Mahkeme şartların bulunması halinde cezayı verebilecek. Böylece 180 bin dosya seri muhakeme kapsamına girecek. 2005 öncesinde bir ceza kararnamesi var. Bu kararname önemli bir işlev görmekte. Savcıların soruşturmaları daha etkin ve yürütmesinin sağlanması için bazı tedbirler yer alıyor bu pakette.”

İDDİANAMENİN İADESİ…

Birinci pakette iddia makamlarının hazırladığı iddianamelere ilişkin düzenlemeler de dikkat çekiyor. Öztürk konuyla ilgili, “Bu pakette iddianamenin iadesi bir müessese olarak geliştirilmekte. Mevcut bir delil toplanmadan dava açılmayacak. Sorgu yapılmadan hazırlanan iddianame iade ediliyordu öncesinden. Tanıklar dinlenmeden, delil olmadan artık iddianame hazırlanamayacak” ifadelerini kullandı.

‘UZUN TUTUKLULUK SÜRESİ…’

Prof. Öztürk, uzun tutukluluk sürelerinin değişeceğine ilişkin pakette yer alan düzenlemelerle ilgili ise, “Bu teklifin en önemli noktalarından bir tanesi tutuklamaya ilişkin. Soruşturma evresi bakımından tutukluluk evresi çocuklarda bütün yargılama esas. Çocuklar için tutuklamanın yarısı uygulanacak. Yetişkinlerde en fazla altı ay olacak. Bu beraberinde savcılığın iddianameyi daha hızlı hazırlamasını sağlayacak. Terör suçlarında iki yıl uzatmalarla birlikte iki yıllık kısmı tutukluluk olarak geçebilecek. Kural tutuksuz yargılama. İstisna tutuklu yargılama olacak. Bu süreler azami sürelerdir, bu sürelerin dolmasıyla kişi tahliye edilmek zorunda” açıklamalarını yaptı.

Bahri Öztürk, birinci pakette istinaf mahkemeleri için de açıklamalarda bulunarak şöyle devam etti; “İstinaf mahkemesinin bozma yetkisi genişletilmeli. Bozma yetkisinin genişletilmesi önemli. İfade özgürlüğü kapsamında olan suçlarda istinaf yolu açılmakta. HSK kanunu değişikliğinde yapılan bazı değişikliklerde çeşitliliği sağlanmakta.”

Öztürk, hukuk sınavlarıyla ilgili de, “Avukatlık sınavı ve af bu pakette yok. Hukuk mesleklerine girişte kaliteyi artırmak için en az 70 puan şartı gelecek. İfade özgürlüğü, internete erişim yasağı kademelendirilmekte. Eleştiri ve haber verme terör propagandası yapılmayacağı vurgulanmakta. Eleştiri, düşünce açıklaması suç teşkil etmez. Bu evrensel bir ilke. İnsanların çok canı yanmaktadır” ifadelerini kullandı.

PASAPORT KONUSU

OHAL döneminde özellikle KHK’lilere yönelik en çok tartışılan konular arasında pasaportlarına el konulması da vardı. Prof. Öztürk, pasaport meselesinin de yargı paketinde yer aldığını söyleyerek, “OHAL döneminde pasaportu geri alınlar önemli bir mevzu. Eğer haklarında iddianame yoksa ve haklarında soruşturma yoksa pasaportları iade edilecek. Herkes mağduriyetin farkında. Bu paket sadece birinci yargı paketiyle sınırlı. Devamı gelecek. İnsanlarımızı rahatlatacak çok ciddi düzenlemeler var. En önemli temennimiz uygulama. Her reform içinde bir dinamizmi barındırır” dedi.

Bahri Öztürk, HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a tahliye kararından sonra yeniden bir soruşturma açılıp tutuklama kararı verilmesinin yargı reformuna zarar verip vermeyeceğine ilişkin sorulan soruya yanıt olarak, “Gerçekten söylüyorum. Dosyayı incelemedim” dedi. Aynı şekilde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında attığı tweet’lerden dolayı ceza verilmesinin yargı reformuna uyup uymadığına ilişkin sorulan soruya da, “İki dosyayı da incelemedim. Ancak inceledikten sonra bu sorulara yanıt verebileceğim” diye konuştu.

GazeteDuvar