Kıbrıs müzakereleri olumlu ilerliyor

Kıbrıs müzakereleri olumlu ilerliyor

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için BM gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında başlayan müzakerelerin olumlu yönde ilerlediği öğrenildi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeİsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında başlayan müzakerelerinin ilk gününün olumlu geçtiği öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, müzakerelere katılmak için Mont Pelerin kasabasına gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile yerel saatle 14.30'a kadar bir süre görüştü.

Görüşmede, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de hazır bulundu. Söz konusu görüşmede Ban, 2016 bitmeden Kıbrıs konusunda bir çözüm bulunmasının önemini vurguladı ve Akıncı ile Anastasiadis'e gösterdikleri çaba ve iyi niyetten dolayı teşekkür etti.

Olumlu geçtiği öğrenilen görüşmenin ardından Ban, Mont Pelerin kasabından ayrıldı.

Devam edecek Kıbrıs müzakerelerinde yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, Avrupa Birliği ve ekonomi gibi konuların müzakere edilmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri Ban, bu sabah düzenlediği toplantısında, son 18 ayda iki liderin yürüttüğü süreçte önemli aşama kaydedildiğini söylemişti.

Ban, "Kıbrıs, dünyada uzun zamandır süregelen çatışmalara barışçıl yoldan müzakerelerle çözüm bulunacağına dair insanlara muazzam umut veriyor. Özellikle başta garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile birlikte uluslararası toplumun tamamına adadaki bölünmüşlüğe son vermek için her iki liderin de çabalarını destekleme çağrısında bulunuyorum." ifadesini kullanmıştı.

İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri 11 Kasım Cuma günü sona erecek.

AA