Kılıçdaroğlu'ndan ''Aile Destekleri Sigortası'' müjdesi, detaylar belli oldu

Kılıçdaroğlu'ndan ''Aile Destekleri Sigortası'' müjdesi, detaylar belli oldu
Güncelleme:

Aile Destekleri Sigortası’nı tanıtan CHP, 4 milyon 125 bin haneye destek için kolları sıvadı. Bütçenin yüzde 12’si sosyal yardımlara ayrılacak. Destek paraları hanedeki kadınların hesabına yatırılacak.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, aile Destekleri Sigortası 4 milyon 125 bin haneye destek verilmek üzere planlandı. En düşük destek 1.100 TL en yüksek destek 5.500 TL olacak. Bu destekler aylık verilecek. Bütçenin yüzde 12’si sosyal yardımlara ayrılacak. Şu anda bütçenin yüzde 4’ü sosyal yardımlara gidiyor. Destek paraları hanedeki kadınların hesabına yatırılacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütün sosyal yardımları tek çatı altında toplayarak, yoksulluğu kader olmaktan çıkaracaklarını vurguladı. Aile Destekleri Sigortası’nın, asgari ücretin altında geliri olan veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacağını söyledi.

Yoksullukla mücadelenin esas amacının, toplumun tüm fertlerini yoksulluk sınırı üzerine taşımak olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde bu amaçla Aile Destekleri Sigortası’nı hayata geçireceklerini söyledi. Kılıçdaroğlu düzenlediği toplantıda Aile Destekleri Sigortası ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

Aile Destekleri Sigortası’nın devreye girmesi maliyet değil, zihniyet sorunudur. Bugüne kadar uygulanan yoksulun yoksulluğunun istismar edildiği bir dönemin sona ermesi gerektiğini düşünüyoruz.

Her ailenin durumu özel olarak incelenecek. Aile bireyleri arasında engelli ve/veya yaşlı var mı bakılacak. Okula giden kaç çocuk var ve çocuklar hangi düzeyde eğitim alıyorlar tespit edilecek. Bütün bu aşamalardan sonra başvuran ailenin geliri belirlenecek. Böylece ailenin gelir durumuna göre asgari ücret veya asgari ücretin en az iki katı tutarında destek güvencesi verilecek.

Yardım alacak aileleri sosyolog ve sosyal hizmet uzmanları belirleyecek. Her aile hekiminin olduğu yerde sosyal hizmet uzmanı olacak. Başlangıçta 25 bin sosyal hizmet uzmanı ve sosyoloğa ihtiyacımız olacak.

Türkiye’de 2021’de 5 milyon 903 bin 515 bin hane sosyal yardımlardan faydalandı.

Aile Destekleri Sigortası 4 milyon 125 bin haneye destek verilmek üzere planlandı.

CHP’nin web sayfası üzerinden simülasyon yapılacak 57 bin hane tipi çalıştık. Hangi hanenin ne kadar aile gelir desteği alacağına dair detaylı bilgilendirme orada yer alacak.

'Para kadının hesabına'

Kaynak tamamen bütçeden sağlanacak. Aile Destekleri Sigortası için Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Bütün sosyal yardımlar tek çatı altında toplanacak. Kaynak savurganlığı da önlenmiş olacak. Tüm yardımlar buradan bütçelenecek.

Destek alanlar sistemi istismar etmesin diye kamu ya da belediyeler işçi alırken bu ailelerdeki fertlere öncelik tanıyacak. İŞKUR’u da bu anlamda yönlendirebiliriz.

Aile Sigortası kapsamında verilecek destek parası kadının hesabına yatırılacak.

Yeni başlangıçlar fonuyla da eşinden ayrılan geliri olmayan kadınlara destek verilecek.

Aile Destekleri Sigortası kapsamındaki hiçbir ailenin elektriği, suyu, doğalgazı kesilmeyecek.

Bu destek yürürlüğe girince belediye yardımları devreden çıkacak.

Bu sigorta 1971 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) kabul ettiği dokuz sigorta dalından biri. Ancak bu sigorta 51 yıldır uygulanmıyordu. Biz iktidara geldiğimizde bu sigortayı uygulamaya koyacağız. Sorun yoksulluğu bitirmek değil istismar etmek. Biz buna son vereceğiz.

Cumhuriyet