Kim daha fazla sevgi daha fazla para istemez?

Kim daha fazla sevgi daha fazla para istemez?

Birçoğumuz daha fazla zamanımız olsun istemiyor muyuz? Daha fazla para? Daha fazla sevgi? Daha fazla tatmin?

Öncelikle kişisel temelinizi güçlendirmeye vakit ayırırsanız sonrasında çok daha fazlasına çok daha kolay ulaşabilirsiniz. Hayatında daha fazlasını başarmayı kim istemez?

Birçoğumuz daha fazla zamanımız olsun istemiyor muyuz? Daha fazla para? Daha fazla sevgi? Daha fazla tatmin?

Kişisel temeli, bina temeline benzetebiliriz. Temel yapıyı desteklemek için gereklidir. Kötü bir temel üzerine kurulmuş bir yapı tehlikeli olacaktır.

Kişisel temel de bunun gibidir. Kişisel yapımız, temel değerlerimizin ve bizim güçlü, etkili olmamızı sağlayan özelliklerimizin ortak bir karmasıdır. Temel değerlerimiz bizim motivasyon kaynağımızdır. Değerlerimiz, kişisel ya da profesyonel işlerimizi yaparken, çevremizle ilişki kurarken, bizi harekete geçiren ya da durduran kaynağımızdır.

Sağlam bir temel oluşturmak kararlılıkla ve süreklilikle meydana gelecektir. Bunu gerçekleştirmek için bazı adımları tanımlayabiliriz. Bu adımlar birbiriyle bağlandığında, üzerinize hayatınızı kurabileceğiniz sağlam bir taban oluşturur. Kimi zaman dünya bir bataklık üzerine kurulmuş gibi gelir ancak tek ihtiyacımız olan kendi kişisel temelimizi güvenilir şekilde oluşturmaktır. Bizlere yardımcı olabilecek adımlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Bütünlüğe dayanan bir hayat

Bütünlüğü, bir binanın tasarlandığı amaçla kullanılabiliyor olması şeklinde tanımlayabiliriz. Bir yapının bütünlüğünden ödün verildiğinde, işleyebilmesi için yapay desteklere ve ek bağlantılara ihtiyaç duyacaktır. Bizler içinde bütünlük fiziksel ve zihinsel işlevlerin uyumlu olarak işlemesi anlamına gelmektedir. Uykusuzluk, stres, kalitesiz beslenme, bütünlüğümüzü negatif yönde etkileyebilecek unsurlardır.

SIRA SİZDE: Sizin için bütünlük ne anlama geliyor? Kendi kendinize dürüst olun ve sizin bütünlük çizginizin dışına çıkartan şeylerin neler olduğunun bir listesini yapın. Maksimum kapasitenizi kullanabilmeniz için neye ihtiyacınız var?

Belirlenmiş ve karşılanmış ihtiyaçlar

Herkes Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisini duymuştur. Bu, temel ihtiyaçlarımız karşılandıkça bir üst seviyedeki ihtiyaçları tatmin etmeye yönelik bir teoridir. Basit bir şekilde bir insan aç ya da susuzsa, fiziksel veya zihinsel bir çalışmada başarı göstermesi beklenmemelidir anlamına geliyor.

SIRA SİZDE: Hangi temel ihtiyaçlarınız karşılanmamış halde? Yeterli uyuyor musunuz, sağlıklı beslenip, egzersizler yapıyor musunuz? Kişisel ve profesyonel hayatınızı nasıl dengede tutuyorsunuz?

Yeterli seviyede belirlenmiş sınırlar

Kapsadığı tüm çevreye saygılı, açık ve net, ancak saldırgan olmayan sınırları kastediyoruz. Kişisel sınırlarımız bizim için neyin kabul edilebilir olduğunu ve neyin olmadığını açıkça belirlemektir. Örneğin; karşınızdaki kişinin size sesini ne kadar yükseltebileceğinin veya size başkalarının dedikodusunu yapamayacağının sınırıdır. Kendinizi korumaya ve kendiniz için ayakta durmaya başladıkça fark edeceksiniz ki etraftaki herkeste size karşı bu şekilde davranmaya başlayacaktır. Bu kendi kendinize yapabileceğiniz ve size güç verecek önemli adımlardan biri olacaktır.

SIRA SİZDE: Nerelerde sınırlarınızı gözden geçirmeniz veya belirlemeniz gerekiyor? Mağdur durumda bırakıldığınız durumlar var mı?

En iyiyi çıkarmamıza yardımcı olan standartlar

Herkesin kendinden belli bir beklentisi vardır. Bu beklenti altında davranılması hüsrana yol açarken, üstünde davranışlarda gurur duyulmasına neden olur.

SIRA SiZDE: Kendinizi yargılamadan veya suçlamadan tarafsız olarak baktığınızda şu anki durumu kişisel gelişiminiz için bir fırsat olarak görerek, seviyenizi gözden geçirin. Hangi standartlarınızı yükseltebilirsiniz? Hangi alanlarda bir fırsat boşluğu bulunuyor?

Toleranslardan arınmak

Bizi göz göre göre geri bırakan, yavaşlamamıza neden olan fazlalıklardan temizlenmektir. Dağınık bir ofis, eski bilgisayar, damlayan musluk... Bütün bunlar kolayca çözüm bulabileceğimiz ama ertelediğimiz şeylerdir.

SIRA SİZDE: Tolere ettiğiniz şeylerin bir listesini çıkartın ve sırayla onlardan kurtulmaya başlayıp listede üstünü çizin.

Kişisel olarak besleyen ve gelişimi sağlayan bir aile ortamı ve çevre

Bu madde, doğuştan sosyal olan biz insanlar için önemli unsulardan bir diğeridir. Yakın arkadaş çevresi, destekleyen aile ortamı ve profesyonel anlamda ihtiyaç duyduğumuzda başvurabileceğimiz bir networke sahip olmak, büyümemizde ve gelişmemizde etkili olacaktır.

SIRA SİZDE: Networkunuzun hangi alanlarda genişlemeye, güçlenmeye ihtiyacı var? Sağlam olanların böyle kalması için neler yapmanız gerekiyor?

Olumlu bakış açısına dayanmak

Olumlu bakış açısı, bütün bu listelediklerimizin en sonuna kalan ancak belki de başlangıç noktasında en önemli olarak tanımlayabileceğimiz bir adım. Bunun sizin için tanımı neyse o şekilde kabul edin.

SIRA SİZDE: Hayatınızdaki bugüne kadar neleri başardınız? Hayatınızdaki en pozitif 5 şey nedir? Bunların listesini yapın, bu güne kadar başardıklarınızın gücünü, bundan sonra yapacaklarınıza nasıl temel olarak kullanabilirsiniz?

Yere bakmak yerine yıldızlara bakabilmenizi sağlayacak anlamlı bir hayat sağlam temele dayanır. Sağlam kişisel temele sahip olan insanlar, sahip oldukları kaynakları ve becerileri sonuna kadar kullanabilirler. Sürekli olarak hayatın temelinde yatan aksaklıklar için endişelenmek yerine, amacına odaklanabilirler.

Kişisel temeli yaratma süreci, hayattan beklenen öğretilmiş genel problemlerden korunmayı ve onlardan kurtulmayı da öğretir.

Siz hiç inşaatına 1. katından başlanan bir gökdelen gördünüz mü?