Kira yardımı ve hibe desteğine başvurular başladı

Kira yardımı ve hibe desteğine başvurular başladı
Güncelleme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı esnafa kira yardımı ve hibe desteğine başvuruların bugün itibariyle başlayacağını duyurdu.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "DIGIKAMP" Dijital Dönüşüm Yarışması tanıtım toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Bakan Ruhsar Pekcan, "Yarın nereye gideceğimize ilişkin planlarımızı hayata geçirirken bizi biz yapan değerleri, geleneklerimizi, nereden geldiğimizi aklımızdan çıkarmıyoruz. Şunun farkındayız. Küçük olmadan büyük olmaz. Esnaf olmadan küresel marka olmaz. İşte bu yüzden Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Aralıktaki kabine toplantımızda verdiği müjde kapsamında pandemiden en çok etkilenen esnaf, sanatkâr ve gerçek kişi tacirlere ilişkin kira yardımı ve hibe destek başvurularını geçen hafta yaptığım açıklamada Ocak ayının ilk haftasında almaya başlayacağımızı söylemiştim. Bakanlığımız, çözüm ortaklarıyla birlikte gece-gündüz çalışarak destek sistemini söz verdiğimiz tarihten de önce aktif hale getirdiler. Esnaf ve sanatkarlarımız ile gerçek tacirlerimize yönelik destek başvurularını bugün itibarıyla almaya başlıyoruz. Hayırlı olsun" dedi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Ticaret Bakanlığı'nca esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere ilişkin gelir kaybı ve kira destek başvurularının bugün başlayacağı duyuruldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Covid-19 pandemisi nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik gelir kaybı ve kira desteği verileceği anımsatıldı. Desteklerden Resmi Gazete'de yayımlanan 'Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ' kapsamında belirlenen şartları taşıdığı tespit edilen başvuru sahiplerinin faydalanacağı belirtildi.

Başvuruların yanlızca e-Devlet üzerinden alınacağı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Destek başvuruları bugün başlayacak olup 10 gün süre ile devam edecektir. Online başvuruda yaşanabilecek yoğunluğun, hizmete erişime engel olmasını önlemek için, TC Kimlik Numarasının son hanesine göre başvuru alınacak. Başvuru sonuçları destek başvuruları tamamlandıktan sonra www.turkiye.gov.tr adresinden açıklanacak. Başvuru süreci sonrası yapılacak değerlendirme sonrasında hak sahiplerine yapılacak ödemeler bakanlık tarafından açıklanacak tarihte başvuru esnasında verilen banka hesap numaralarına otomatik olarak aktarılacak. Başvuruya ilişkin tüm süreçler turkiye.gov.tr adresi üzerinden e-Devlet Kapısı aracılığı ile yürütülecek."

KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu esnaf destek paketine ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği sektörlerde faaliyet gösterenler hibe ve kira yardımı alabilecek. 

Kira yardımları büyükşehirlerde 750 lira, diğer illerde ise aylık 500 lira olacak ve 3 ay boyunca ödenecek.

İşyeri kira bedeli kira desteğinin altında olması durumunda işyeri kira bedeli kadar kira desteği verilecek.

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Gelir kaybı desteği olarak, ticari kazançları basit usulde tespit edilenlere, vergiden muaf esnafa ve bunların dışında kalan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere aylık 1000 lira olmak üzere toplamda 3 bin lira hibe desteği sağlanacak.

Kira yardımı ve hibe desteğine başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak.

HİBE DESTEĞİ BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

KİMLER YARARLANACAK?
Ticaret Bakanlığı destek verilecek 133 ekonomik faaliyet listesini yayımladı. Buna göre, kantinciler, kuaförler, berberler, güzellik salonları işletenler, karayolu ile personel ve öğrenci taşımacılığı yapanlar, çay ocağı, kıraathane, kahvehane, kafe işletenler, kırtasiyeciler, taksi, minibüs, dolmuş, halk otobüsü ile yolcu taşımacılığı yapanlar, pazarcılar desteklerden faydalanacak. Pastane, ciğerci, kokoreççi, kebapçı, dönerci, lahmacuncu, pideci, mantıcı, gözlemeci, pizzacı, börekçi, hamburger, sandviç ve simitçiler ile oturacak yeri olan "fast food" satış yerleri de listede yer aldı. Çiçekçi, kamp alanları, bilardo ve oyun salonları, eğlence parkları, çorbacı ve işkembeciler, kaplıca, hamam, sauna hizmeti sunanlar vb...

Destek verilecek diğer esnaf faaliyet kollarına "https://ticaret.gov.tr/duyurular/koronavirus-salgini-nedeniyle-esnaf-ve-sanatkarlar-ile-gercek-kisi-tacirlere-veri" linkinden ulaşılabiliyor.

DHA