Kiralık Araçla Korsan Taksicilik

Kiralık Araçla Korsan Taksicilik

Taksiciler, İstanbul'da bazı oto kiralama şirketleri ve esnafın, şahsi otomobillerini taksi gibi kiralamasından şikayetçi- Taksi plakası alım satımı yapan Atlı:- "Vatandaş gideceği yeri söylüyor, oto kiralama şirketi de taksi kaç paraya götürüyorsa o bede

İSTANBUL (AA) - İstanbul'da bazı oto kiralama şirketleri ve esnafın, şahsi otomobillerini taksi gibi kiralaması taksicileri yıldırdı.

Taksicilerin en büyük korkusu olan korsan taşımacılık, yeni bir boyut kazandı. Korsan taşımacılıkla mücadele amacıyla getirilen oto kiralama şirketleri yasası, sorunun önüne geçemedi.

Kentteki bazı oto kiralama şirketleri, araçlarını taksi ücreti tutarında kiralıyor. Hatta, bu araçları kiralayan vatandaş, taksi ücretinden daha düşük fiyat ödüyor. Aylık 6-7 bin lira olan taksi plaka kirasını çıkardıktan sonra kazanmaya başlayan şoför esnafı, bu durumdan şikayetçi.

Mevzuata aykırı çalışan oto kiralama şirketleri hem haksız kazanç elde ediyor hem de taksicileri haksız rekabete zorluyor.

Ayrıca, son zamanlarda bazı esnaf, şahsi araçlarını iş yerlerinin önüne park ederek, ihtiyacı olanlara araçlarını taksi bedeliyle kiraya veriyor.

Bu uygulamalara tepki gösteren taksiciler, korsanın önüne geçilmesini istiyor.


- Taksiden ucuz


Taksi plakası alım satımı yapan Gürsoy Atlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, korsan taksiciliğin esnafın belini büktüğünü belirterek, taksicileri sıkıntılı günler yaşadığını söyledi.

Atlı, her geçen gün yeni bir korsan taksicilik şekliyle karşılaştıklarını anlatarak, "Ancak, bu korsan taksicilik yapan oto kiralama şirketleri, esnafı çok zor durumda bıraktı. Bazı oto kiralama şirketleri, taksiye ihtiyacı olan vatandaşa taksi ücretiyle araçlarını kiraya veriyor. Vatandaş gideceği yeri söylüyor, oto kiralama şirketi de taksi kaç paraya götürüyorsa o ücretle kiraya veriyor. Hatta bazıları taksilerden daha ucuza götürüyor. Çünkü, plaka değeri yok. Bizim gibi vergi ödemiyorlar. Böyle bir şey olur mu? Bu durumun önüne geçilmesi gerekir." diye konuştu.


- Berber, bakkal ve tuhafiyeci taksici oldu


Araç kiralama yöntemiyle farklı korsan taşımacılık uygulamalarının yapıldığını öne süren Atlı, her defasında birilerinin taksicilerin ekmeğine ortak olduğunu söyledi.

Gürsoy Atlı, araç kiralama tanımının yeniden düzenlenmesi gerektiğini ve araç kiralama şirketlerinin çalışma düzeniyle ilgili olarak acil düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Atlı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Araç kiralama şirketleriyle ilgili sağlam bir yasa yok sayılır. Bu nedenle boşluktan faydalanan bazı araç kiralama şirketi adı altında korsan taksicilik yapanlar var. Ayrıca, bazı bakkal, berber, tuhafiyeci gibi küçük esnaf da birer araç alıp iş yerlerinin önüne koyup kiralamaya başladı. Bu tür esnaf, aldıkları arabaları, çevrelerinde ihtiyaç duyan tanıdıklarına taksi ücretiyle kiralıyorlar. İhtiyaç duyan, gidip bu esnafların arabasının anahtarını alıyor, gidip işini görüp geliyor. Verdikleri para da sadece taksi tutarı kadar. Ayrıca, araçlarıyla AVM ve otellerin önünde bekleyen bazı araç sürücüleri de yasa dışı olarak yolcu taşıyor. Taksicinin müşterisini çalıyor. Durum öyle bir hal aldı ki çoğu arkadaşımız artık kirasını bile çıkaramaz oldu. Zaten işleri azalan taksici esnafının ekmeğine ortak olanların önüne geçilmesini istiyoruz."