Kırgızistan-özbekistan Sınırındaki Gelişmeler

Kırgızistan-özbekistan Sınırındaki Gelişmeler

Kırgızistan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü toplantıya çağırdı - KGAÖ Daimi Konseyi, Kırgızistan’ın talebi üzerine yarın Moskova’da toplanacak

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan, Özbekistan’ın iki ülke sınırına asker ve zırhlı araç yığarak bölgedeki tansiyonu yükseltmesinin ardından Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü (KGAÖ) toplantıya çağırdı.

Kırgızistan Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Özbekistan ile gerginliği ele almak üzere Başbakan Temir Sariyev’in başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantıya, askeri yetkililer ve bazı bakanlar katıldı.

Toplantıda güvenlik güçleri yetkililerden bilgi alan Sariyev'in, vatandaşların güvenliğinden sorumlu devlet kurumlarının görevini en iyi şekilde yerine getirmesi gerektiğini söylediği ve ülke sınırlarının daha da güçlendirilmesi için talimat verdiği ifade edildi.

Nevruz Bayramı kutlamalarının ardından Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev de bakanlık binasında, Rusya, Kazakistan ve Tacikistan'ın Bişkek büyükelçileri ve Belarus Maslahatgüzarı ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, bakanlıktaki görüşmede, Orta Asya bölgesindeki durumun ele alındığı belirtildi.

- Kırgızistan, KGAÖ’yü toplantıya çağırdı

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir diğer açıklamada, Kırgızistan’ın, kendisinin de üye olduğu KGAÖ'nün Moskova’daki Daimi Konseyi'ni acil toplantıya çağırdığı bildirildi.

Kırgızistan’ın talebi üzerine yarın Moskova’da toplanacak KGAÖ Daimi Konseyi'nde, Kırgızistan'ın Temsilcisi Aman Mambetseitov'un, diğer üye ülkeler Rusya, Kazakistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan'dan gelecek yetkilileri Celalabad bölgesindeki Kırgız-Özbek sınırındaki gelişmelere ilişkin bilgilendireceği kaydedildi.

-Kırgız-Özbek sınırında son durum

Devlet Sınır Hizmetleri Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Celalabad bölgesinde Aksı ilçesindeki durumun "istikrarlı" olduğu ifade edildi.

Kırgızistan ile Özbekistan milli muhafız birliği yetkilileri arasında dün yapılan görüşme sonucunda, tartışmalı sınır bölgesindeki Kerben-Ala-Buka karayolunda konuşlanan her iki tarafın asker sayısının 20’den 8’e düşürülmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.

Özbekistan, Kırgızistan ile arasındaki tartışmalı sınır bölgesine 18 Mart'ta, 35-40 Özbek askeri ile iki zırhlı araç ve iki kamyonu konuşlandırarak kimlik kontrolü yapmaya başlamıştı. Bişkek’te gerilime neden olan bu olay üzerine ülke güvenliği nedeniyle Kırgızistan da bölgeye aynı sayıda asker ve zırhlı araç sevk ederek beklemeye başlamıştı.

Özbekistan ile Kırgızistan arasında toplam bin 99 kilometre ortak sınır bulunurken, iki ülke arasında yıllar önce başlayan sınır belirleme çalışmalarına rağmen taraflar arasında hala 300 kilometrelik kısımla ilgili mutabakat sağlanamıyor. Söz konusu sınırda yaklaşık 50 tartışmalı nokta bulunuyor. Belirlenemeyen noktalarda bulunan yerleşim birimlerinde yasa dışı sınır geçişleri yüzünden iki ülkenin askerleri sık sık karşı karşıya geliyor.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in Kırgızistan'ın güneyindeki Fergana Vadisi'nde yer alan Oş ve Celalabad bölgelerini ziyaret ederek 17 Mart’ta Bişkek'e dönmesinin ardından bölgedeki Özbek sınır birliklerinin hareketlenmesi dikkati çekmişti.