Kısa boy artık dert değil !

Kısa boy artık dert değil !

Bacak uzatma cerrahisinde bacağa dışarıdan takılan cihazlar, artık yerini bacağın içine yerleştirilen manyetik rodlara bırakıyor.

Bacak uzatma cerrahisinde “geçen bin yılın uzatma tekniği” olarak kabul edilen, teller ve çivilerin cildi ve kasları geçerek kemikleri tuttuğu bacağa dışarıdan takılan cihazlar (eksternal fiksatörler), artık yerini tamamen vücudun içerisine yerleştirilen ve dışarıdan kumanda edilebilen cihazlar olan “Manyetik Rodlara” (Uzayan Çiviler) bırakıyor.

Manyetik Rod Teknolojisi, Bacak Uzatma Cerrahisinde neleri değiştiriyor?

Bu operasyonu Türkiye'de en sık yapan doktor olan Erişkin ve Çocuklarda Uzatma ve Deformite Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Metin Küçükkaya yanıtladı:

En önemli değişikliklerden birisi artık uzatma cerrahisini kusursuz uygulayabiliyoruz. Örneğin önceleri aynı bacakta hem  uyluk  hem de kaval kemiğinde birlikte kısalık olduğu durumlarda bacağın eşitliğini sağlamak için kısalığın fazla olduğu tarafı fazladan uzatıyorduk. Bu durumda iki bacak boyu eşit oluyordu. Ancak  diz kapakları farklı seviyede olduğu için estetik açıdan hasta memnuniyetini sağlayamıyorduk.. Şimdi ise "Uzayan Çiviler  " sayesinde her kemiği gerektiği kadar uzatabiliyoruz ve estetik açıdan kusursuz oluyor.

Manyetik Rod (Uzayan Çiviler ) teknolojisi sayesinde estetik amaçlı boy uzatma ameliyatları da artık  uygulanabilir hale geldi. Daha önceleri de bacağa dışarıdan takılan eksternal fiksatörler  (İlizarov) ile estetik amaçlı boy uzatma ameliyatları yapılabiliyordu. . İlizarov yönteminde, uzatma miktarı kadar ciltte tel izleri kalıyordu,kozmetik üstünüğü yoktu.   Eklem kasılmaları ve kemik iyileşme problemleri kabul edilebilir sorunlar değildi.

 Oysa şimdi  Manyetik Rod Teknolojisi'nde ( Uzayan Çiviler ) uzatma cihazları çok çok küçük yaralardan kemik içerisine yerleştiriliyor ve uzatma işlemi her gün dışarıdan kumanda aracılığı ile yapılıyor. Böylece dışarıdan müdahale edilmek suretiyle boyun uzaması gerçekleşiyor. Kemikteki uzama iki aşamadan meydana geliyor. İlk aşamada kemik günde 1 mm uzatılır. Bu durumda röntgen çekilirse, kemiklerin arasında oluşan bulut benzeri yumuşak kemik izlenebilir. Uzamanın ikinci aşamasında ise, uzatma durdurulmakta ve kemiğin arasında oluşan yumuşak kemiğin daha sağlam duruma gelmesi beklenmektedir. Manyetik Rod uygulaması boy uzatmayı kemiklerin bu özelliğine dayanarak sağlamaktadır.

Günümüzde bu olanağı sağlayan yöntemlerinde olması, boy uzatma taleplerini giderek arttırmaktadır.Bu yöntemle tedavi sırasında  hasta rahatça banyo yapabiliyor, herhangi bir pansuman gerekmiyor, eklem kasılmaları oluşmuyor böylece daha fazla bacak uzatmak mümkün hale gelebiliyor.