Kişiliğiniz sınırda olabilir mi?

Kişiliğiniz sınırda olabilir mi?

Duygularınızı dengelemekte zorluk yaşıyorsanız kişilik bozukluğu hastalığına dikkat edin.

Duygu durumunuzda anlık değişiklikler yaşıyor, neşeli ve mutluyken bir anda sinirleniyor ve öfkeli birine mi dönüyorsunuz? Duygularınızı dengelemede zorluk yaşıyor, boşluk hissiyle şüpheci ve aşırı kaygılı mı davranıyorsunuz? Bu ve benzeri belirtileri siz de yaşıyorsanız sınırda kişilik bozukluğu hastalığına dikkat edin! Tedavi görmeniz gerekebilir…

Zehra Erol Uzman Psikolog 

Duygularda iniş çıkışlar, duygularını dengelemede zorluklar, boşluk hissi, şüphecilik, dürtüsellik, kaygı,  öfke kontrol zorlukları, terk edilme korkusu, intihar davranışlarının hastalığın belirtileridir. Bu kişilerin sıklıkla kaygı, duygu durumlarında değişiklik, kendilerini bir an çok iyi hissederken birden bire depresif hisse bürünüp, öfkeliyken bir süre sonra sakin birine dönüşebilir.

Sınır Kişilik Bozukluğu yaşayan kişilerin dürtüsellikleri bu kişilerin yetirince düşünmeden harekete geçerler. Özellikle duygusal anlamda acı çektiklerinde ya da boşluk hissettiklerinde bu davranışlara yönelirler: yalnızlık, değersizlik gibi zorlayıcı duyguları tonere edemediklerinde bu duygulardan kaçış amaçlı aşırı yeme, hızlı araba kullanma, alkolü kötüye kullanma, rastgele cinsel ilişkiler gibi davranışlara bürününürler.

En Büyük Korkuları Terk Edilmek

Sınır kişilik bozukluğu olan kişiler büyük korkuları terk edilmektir. Bu nedenle terk edilmemek için elinden geleni yaparlar. Reddedilmek çok ciddi rahatsızlık verir.  Duygusal destekler ve aldıkları kararları diğer insanların da onaylaması son derece önemlidir. İlişkilere oldukça önem verirler sıklıkla da ilişki problemi yaşarlar. Bunun nedenlerine baktığımızda belirsizlik durumunu tonere edemezler. Belirsizlik kaygılarını arttırdığı için bununla baş etmek oldukça güçtür.

Hep Çevresindekileri Suçlarlar

Yaşadıkları olayların sorumlusu olarak çevresindeki kişileri görürler ve onları suçlarlar. İnsanlar onlar için ya iyi ya da kötüdür arası yoktur. Bu kişiler strese girdiklerinde kendilerine zarar verici davranışlarda da bulunurlar. Bu davranışlardan sonra suçluluk duygusu ortaya çıksa da aynı davranışlar rahatsız edici duyguların tetiklemesi ile tekrar edebilir. Neler olabilir bu davranışlar;  kendine vurma, vücudunu çizme…

İntihara Teşebbüs Ederler

İntihar davranışları ne zaman ortaya çıkar sorusunun cevabı yukarıdaki anlattıklarımıza paralel olarak var olan durumu tonere edemediklerinde ortaya çıkar. Örneğin erkek arkadaşı tarafından terk edilen kişinin bu duruma katlanamaması.

Bu rahatsızlığın tedavisinde terapide ilk olarak karşılıklı sorumluluklar ve işbirliği sağlamayı, ilaç tedavisi ve terapi ile ilgili sorumluluk alınması üzerinde dururlar.

Terapinin faydalarını şunlardır:

Kendine zarar veren ve diğerlerini zorlayan davranışları azaltmak

Duyguları dengelemekte zorlanan kişide duygularını tanıma, anlama ve uygun şekilde göstermeyi sağlama

Öz bakım, uyku ve günlük yaşam rutinlerinin düzene sokulması

Anksiyete ile başa çıkabilmesi

Öfke kontrolünün sağlanması

Sorunlarla başa çıkabilmek için alternatif davranışlar geliştirme

İlişki becerileri geliştirme, motivasyon arttırma

Depresyonu varsa çalışmak

Özsaygının arttırılması

Borderline Kişilik bozukluklarının tedavisi uzun süreli ve süreklilik gerekir, terapiden faydalanırlar.