KIZI KAÇIRILAN ANNENİN FERYADI -DİYARBAKIR'DA NİŞANLANDIĞI GECENİN SABAHINDA DAHA ÖNCE ONU İSTEYEN AKRABALARI TARAFINDAN KAÇIRILDIĞI İDDİA EDİLEN 22 YAŞINDAKİ FİGEN ŞENYİĞİT'İN ANNESİ, KIZININ BULUNMASI İÇİN

KIZI KAÇIRILAN ANNENİN FERYADI     -DİYARBAKIR'DA NİŞANLANDIĞI GECENİN SABAHINDA DAHA     ÖNCE ONU İSTEYEN AKRABALARI TARAFINDAN KAÇIRILDIĞI     İDDİA EDİLEN 22 YAŞINDAKİ FİGEN ŞENYİĞİT'İN ANNESİ,     KIZININ BULUNMASI İÇİN

Nurten Aslan - Diyarbakır'da nişanlandığı gecenin sabahında daha önce onu isteyen akrabaları tarafından kaçırıldığı iddia edilen 22 yaşındaki Figen Şenyiğit'in annesi, kızının bulunması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Nurten Aslan - Diyarbakır'da nişanlandığı gecenin sabahında daha önce onu isteyen akrabaları tarafından kaçırıldığı iddia edilen 22 yaşındaki Figen Şenyiğit'in annesi, kızının bulunması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Tanoğlu köyünde, iddiaya göre, Şenyiğit ailesinin 22 yaşındaki kızı Figen Şenyiğit'i, yaklaşık 5 yıl önce, babasının amca çocuğu olan muhtar M.Ş, oğlu M.H.Ş'ye istedi. Şenyiğit ailesi ise, kızlarının M.H.Ş. ile evlenmek istemediğini belirterek, evlilik teklifini reddetti. Ancak, muhtar ve çocukları Figen'in kendi gelinleri olacağını, onu başkasına vermelerine izin vermeyeceklerini söyleyerek, Şenyiğit ailesini bu konuda sürekli rahatsız etti.

Baskılardan bunalan Figen, geçen yıl intihar girişiminde bulundu. Bunun üzerine anne Nezihe Şenyiğit, kızın korumak amacıyla kızını kayınbabasının yanına gönderdi.

Figen, Bağlar ilçesinde yaklaşık 1 yıldır dedesinin yanında kaldığı süre içerisinde tanıştığı bir genci severek, evlenme kararı aldı. Şenyiğit ailesi de Figen'i sevdiği gence vererek, nişan yaptı.

Nişanlandığı gecenin sabahında Figen, muhtar ve çocukları tarafında dedesinin evinden zorla kaçırıldı.

Olayı duyan anne Nezihe Şenyiğit ve oğlu 19 yaşındaki Erkan Şenyiğit, muhtarın evine gitti. Ancak anne ve oğlu, aile tarafından darp edildiğini ileri sürdü. Çaresiz kalan Şenyiğit ailesi, kızlarının hayatından endişe ederek biran önce bulunması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Olayı gözyaşları içerisinde AA muhabirine anlatan Nezihe Şenyiğit, akrabaları olan karşı tarafın sürekli kızını istediğini, ancak kızı Figen'in (Ben M.H.Ş'ye kardeş gözüyle bakıyorum. Onunla evlenmek istemiyorum) diyerek evlilik teklifini reddettiğini söyledi.

-KIZININ MUTLU OLMASINI İSTEDİ-

Kızının sevdiği biriyle evlenmesini ve mutlu olmasını istediğini, bu nedenle akrabalarına vermeye reddettiğini anlatan Şenyiğit, kızını korumak ve karşı tarafın kızından vazgeçmesini sağlamak için kayınbabasına gönderdiğini ve 1 yıldır orada yaşadığını dile getirdi.

Figen'in bir süre sonra kendisine, "sevdiği bir gencin bulunduğunu, onunla evlenmek istediğini" söylediğini anlatan Şenyiğit, kızının kararını duyunca çok sevindiğini aktardı.

Şenyiğit, şöyle dedi:

"Olayı duyduğum zaman şuurumu kaybettim ve muhtarın evine gittim. Beni ve oğlumu sopalarla dövdüler. Her yerim morluklar içerisinde. Kafamı kırdılar. Kafama 7 dikiş atıldı. 4 çocuğum var. Üstelik 4 aylık hamileyim. Bu zulmü niye bize yapıyorlar. Hem kızımı kaçırdılar hem bizi dövdüler. 4 gün önce kızımı kaçırdılar. Halen bulunamadı. Bunu bize yapanlardan şikayetçiyim. Kaç yıldır bize neler çektirdiler. Zorla kızımı almak istiyorlar. Yüz yıl da geçse kızım onları istemiyor. Ama kızımı tehdit etmelerinden korkuyorum. Çünkü kızım onlardan korkuyordu. Tehdit ederek, yalan beyanda bulunmasını sağlayabilirler. Kızım, 'Anne beni öldürecekler' diyordu. Muhtarın oğluyla evlense bile birkaç yıl sonra öldürürler, 'intihar etti ya da hastaydı öldü' diyecekler. Ne olur kızımı bulsunlar. Hayatından endişe duyuyorum."

-"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK"

Figen'in kardeşi Erkan Şenyiğit de ablasının sevmediği biriyle evlenmesini istemediğini, bu sevdiği E.A. ile nişanladıklarını bildirerek, ancak dedesinin namaz kıldığı sırada kapıyı çalarak zorla içeri girdiklerini ve ablasını kaçırdıklarını söyledi.

Ablasının kaçırılması sırasında yaşlı olan dedesi ve büyükannesinin de darp edildiğini, büyükannesinin gözlerinde morluklar oluştuğunu dile getiren Şenyiğit, olayı duyunca annesiyle karş tarafın evine gittiklerini, ancak karşı tarafın hem annesini hem de kendisini sopalarla darp ettiğini kaydetti.

Ablasının bulunmasını istediklerini dile getiren Şenyiğit, "Aldığımız duyumlara göre ablamı akrabalarının yanında saklıyorlar. Bize, 'Bir ay sonra kızı getireceğiz' diyorlar. Ablamı da dövmüşler. Darp izlerinin geçmesini bekleyecekler. Onu korkutmuşlardır. Biz de biran önce bulunmasını istiyoruz. Bu yapanlar babamın öz amca çocuklarıdır. Eğer böyle devam ederse bu olay kan davasına dönüşür. Onlardan sonuna kadar şikayetçiyiz" diye konuştu.

Nezihe Şenyiğit'in avukatı Memduh Balık da Figen'in kaçırılması konusunda suç duyurusunda bulunduklarını, darp edilen anne, kardeş ve büyükannenin de raporlarını aldıklarını, bunları pazartesi günü Savcılığa verdikleri dosyaya ekleyeceklerini bildirdi.

Balık, Figen'in bulunması için girişimlerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.