Klima kullanımında tasarrufun altın kuralları

Klima kullanımında tasarrufun altın kuralları

Uzmanlar, hem tasarruf ettirecek, hem de performans artıracak önerilerde bulunuyor.

Hava sıcaklıklarının tüm Türkiye’de artması ile birlikte klima almak tüketicilerin olmazsa olmazları arasına girmeye başladı. İklimlendirme sektöründe 30 yıllık tecrübeye, 400’ü aşkın bayi ve servis ağına sahip İklimSA, tüketicileri farklı ihtiyaçlara dönük klimalarla buluştururken, klima alışverişi yapacaklarla ve hali hazırda kullananlarla önemli ipuçları paylaşıyor.

Klima seçerken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler!

Klima modeli ve kapasitesi, kullanıcı ile birlikte mimari proje üzerinde veya yerinde, kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmelidir. Kullanım alanının büyüklüğü, konumu, yalıtım, cephe, bulunduğu kat, kullanım amacı gibi özellikler klimanın kapasitesini doğrudan etkiler.

Klimanın hava üfleme kanatlarının direkt olarak insanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere gelmemesine dikkat edilmelidir.

Konforlu bir ortam için oda sıcaklığının; soğutma için 25-27 °C, ısıtma için ise 20-24 °C aralığında bir sıcaklık değerine ayarlanması uygundur.

Doğrudan güneş ışığından korunmak için perde, panjur, tente, vb. kullanımı gibi basit önlemler de verimin artmasında yardımcı oluyor.

Klima çalışırken kapı ve pencereler kapalı tutulmalı, mutfak ve banyo havalandırmaların çalıştırılmaması gerekiyor.

Klima işletim maliyetinin azaltılmasında en etkili yollardan biri diğeri de termostat ayarıdır. Termostat ayarının soğutmada 1°C veya daha fazla yükseltilmesi, ısıtmada ise 2°C veya daha fazla düşürülmesi gerekiyor. Soğutmada yükselteceğiniz termostat sıcaklığı ile mevsimlik yüzde 10’a varan enerji tasarrufu sağlanabilir.

Klima filtrelerinin temiz olduğundan da mutlaka emin olunmalı, filtreler iki haftada bir kontrol edilmelidir.

Eğer klimanın yeterli derecede soğutma veya ısıtma yapmadığı düşünülüyorsa, hemen yetkili servise başvurulmalıdır. Aksi halde bu durum elektrik faturalarının aşırı derecede artmasına yol açabilir.

Ürünün enerji sınıfı tasarruf için önemlidir. Ses seviyesi, filtre özellikleri gibi konfor özellikleri ve ihtiyaca göre belirlenmelidir.

Klima sistemlerinin montajı mutlaka yetkili servisler tarafından, ürünün montaj kurallarına uygun olarak yapılmalıdır. Uygun şekilde montajı yapılmamış klimada performans ve konfor sorunu yaşanabilir.

Leyditurk.com