Korkunun yeni adı: Koronavirüs ile grip birbirine karışabilir!

Korkunun yeni adı: Koronavirüs ile grip birbirine karışabilir!
Güncelleme:

Türkiye'de koronavirüs vaka sayıları artmaya devam ederken, yaklaşan sonbahar öncesi korkunun yeni adı koronavirüs ile gribin birbirine karışabilme ihtimali oldu.

Ülkede birkaç ay öncesine kadar 800 bandında seyreden koronavirüs rakamları son günlerde binli rakamları aştı. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, artan vaka sayılarının Kurban Bayramı’nın yansımaları olduğunu söyledi ve eylül ayına işaret etti: “Eylül’de daha dikkat etmemiz lazım. Eylül ayında hem kapalı ortamların yoğunlaşması hem okulların açılmasıyla vaka sayılarının artabileceğini düşünüyoruz.”

Sonbaharda grip faktörünün ortaya çıkacak etkenler arasında olduğunu ifade eden Yamanel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Covid-19 ile grip belirtileri birbirine çok benziyor ve karışabilir. Bu nedenle mutlaka grip aşısı olmak gerekiyor. Grip aşısını bütün vatandaşlarımıza kesinlikle öneriyoruz.”

Pandemi servisi artırılacak

Öte yandan vaka sayısının artmasıyla beraber, hastanelerde yatak ihtiyacı yeniden gündeme geldi. Ege Üniversitesi Hastanesinde kontrollü normalleşme süreci kapsamında tüm poliklinikler 1 Haziran’dan itibaren hizmet vermeye başladı. Ancak İzmir’de de vakaların artması ile beraber Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniği yeniden pandemi servisi oldu. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise beşe kadar düşürülen pandemi servisi sayısının da yeniden artırılacağı öğrenildi.

Pandemi mücadelesinin bu şekilde sürdürülemeyeceğini ifade eden İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “İzmir’e ait Covid-19 ile ilgili epidemiyolojik veriler yani yapılan test sayısı, pozitif olgu sayısı hastaneye ve yoğun bakıma yatış sayıları hâlâ odamızla ve kamuoyu ile paylaşılmıyor. Son 3 ayda olguların azalmak bir yana arttığı göz önüne alınırsa pandemi mücadelesinin bu şekilde sürdürülemeyeceği, epidemiyolojik veriler ışığında yeni yaklaşımlara ve önlemlere gereksinim olduğunu görüyoruz” dedi.