Koronavirüs aşısı anketinden kötü haber: 10 kişiden 4'ü...

Koronavirüs aşısı anketinden kötü haber: 10 kişiden 4'ü...
Güncelleme:

Türkiye'de koronavirüs vaka ve koronavirüs ölümleri yeniden çığ gibi artmaya başlamışken, yapılan son kamuoyu araştırması her 10 kişisden 4'ünün aşı yaptırmak istemediğini ortaya koydu.

Ipsos tarafından gerçekleştirilen koronavirüs salgını ve toplum araştırması ile son dönemde dünyada ve ülkemizde yeniden artan vakalar hakkında bireylerin davranış eğilimleri incelendi.

Dünya gazetesinin haberine göre, her 10 kişiden 4’ü aşı yaptırmayacağını belirtiyor. Her 3 kişiden biri maske takmayı bıraktığını söylüyor ve takmayı da düşünmüyor.

Araştırmada, geçmişe nazaran bugünkü rakamlara bakıldığında vaka sayılarının artıp artmayacağı, artsa bile tehlikeli boyutlara gelip gelmeyeceğine yönelik güncel düşünceler neler? Bireylerin kendileri ya da aileleri için salgının yeniden tehlikeli boyutlara gelip/ gelmeyeceği, bu durumun toplumda yarattığı kaygı ve endişe durumları, aşı olma ve tedbirlere yönelik yeni ifade, tutum ve davranışları araştırıldı. 18 yaş üstü Türkiye temsili 800 birey ile online anket yöntemi üzerinden gerçekleştirilen araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:

Vaka sayılarının tekrar artması ile birlikte her 10 kişiden 4’ü vaka sayılarının daha da artacağını ve salgının tekrar tehlikeli boyutlara ulaşacağını düşünüyor. Ancak benzer oranda bir kitle ise vaka sayıları artsa bile salgının eskisi kadar tehlikeli olmayacağı görüşünde. Salgınının bittiği konusunda görüş bildirenlerin oranı ise sadece yüzde 11. Vaka sayılarının 20 binlerde olduğu Mart ayında her 10 kişiden 7’si salgının kendileri ve aileleri için tehlike oluşturduğunu düşünürken vaka sayıları tekrar artmaya başlasa bile bugün bu oran yüzde 54 seviyesinde. Diğer dikkat çekici bir bulgu ise toplumun yüzde 37’sinin bu virüsün tehlike oluşturmayacağı görüşünde olması.

HER 10 KİŞİDEN 3'Ü ENDİŞELİ

Salgının tekrar tehlike oluşturacağını düşünenlerin oranı yüzde 54 seviyesindeyken kendisinin ya da ailesinden birinin koronavirüse yakalanacağı konusunda endişeli olan bireylerin oranı daha yüksek (yüzde 64). Bu endişe düzeyi vaka sayılarının günlük 1500’e düştüğü Mayıs ayından çok farklı olmasa da çok endişeli olduğunu belirten bireylerin oranı daha yüksek. Ve her 10 kişiden 3’ü bu konuda da endişeli değil.

Toplumun yüzde 30’u salgının ilk gününden beri endişeli olduğunu bu konuda hiç rahatlamadığını belirtiyor. Vaka sayılarının azalması, kısıtlamaların kaldırılması ve yaz aylarının da gelmesi ile birlikte toplumun yüzde 44’ünün salgın konusunda kendilerini rahat hissetmeye başladığı ancak vaka sayılarının artması ile birlikte endişelerinin tekrar arttığı görülüyor. Bugün salgın konusunda rahat olan bireylerin oranı ise yüzde 26.

YÜZDE 25 'MUTLAKA AŞI YAPTIRACAĞIM' DİYOR 

Hatırlatma dozlarının tekrar açıldığı bugünlerde bireylerin yüzde 25'i mutlaka aşı yaptıracağını yüzde 18’i de aşı yaptırabileceğini belirtiyor. Toplamda aşı yaptırma eğiliminde olan bireylerin oranı bugün için yüzde 43. Ancak aşı yaptırmayacağını söyleyenlerin oranı oldukça yüksek. Her 10 kişiden 4’ü aşı yaptırmayacağını belirtiyor.

Vaka sayılarından bağımsız salgının devam ediyor olmasından dolayı bireylerin yüzde 28’i kapalı alanlarda maske takmaya devam ediyor. Vaka sayılarının artması ile birlikte yüzde 25’lik bir kesim maskeyi artık takmıyor olsa bile tekrar takmayı düşündüğünü belirtiyor. Diğer taraftan her 3 kişiden biri maske takmayı bıraktığını ve takmayı da düşünmüyor.

‘TOPLUM İKİYE BÖLÜNDÜ’

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “COVID- 19 canavarı yok olmaya mı yaklaştı yoksa aslında geçici bir uykuya mı dalmıştı? Son haftalarda yeniden yükselişe geçen vaka sayıları akıllara bu soruyu getirdi. Bu soru toplumu iki büyük parçaya ayırmış halde, on kişinin beşi salgının eski gücüne kavuşamayarak yok olmaya doğru gideceğini, dördü ise öldü sanılan canavarın yeniden hortlayacağını düşünüyor. Salgının kendisi ve sevdikleri için bir tehlike oluşturduğunu düşünenlerin oranı da hala yarıyı geçiyor, bu oran zaten daha aşağıya hiç düşmemişti. Salgının başlangıcından beri çeşitli zamanlarda yaptığımız ölçümlerde toplumun dörtte birinin endişeli olmadığını, önlemlere ve aşılara da mesafeli olduklarını tespit etmiştik, bu tablo hala devam ediyor. Her dört kişiden biri ben zaten baştan beri endişe değildim diyor. Yine her dört kişiden biri aşı olmayı düşünmüyor.”

MASKE TARAFTARLARI YÜZDE 40

Yaklaşık olarak 10 vatandaştan 3’ü maske takmayı hala sürdürüyor, maske kullanımını bırakan ancak yeniden başlamayı düşünenler ile birlikte maske taraftarlarının oranı yüzde 40’ı aşıyor. Ancak her 3 kişiden biri de maskeye karşı tutum sergiliyor.

Sidar Gedik bu durumu şu sözlerle yorumluyor: “Umarım elde edilmiş olan bağışıklık seviyesi, mevsim etkileri veya başka varyantlar ile kaybedilmez. Çünkü dünyanın savaş, tedarik problemleri, ekonomik krizler ile çalkalandığı şu dönemde salgını geride bırakmış olmayı gerçekten çok istiyoruz, dahası buna müthiş ihtiyacımız var.”

Dünya