Köyden Kente Göçü Azaltması Beklenen Proje

Köyden Kente Göçü Azaltması Beklenen Proje

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tokat İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, genç çiftçi projelerine 30 bin lira verilecek hibenin köyden kente göçü azaltmada rol...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tokat İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, genç çiftçi projelerine 30 bin lira verilecek hibenin köyden kente göçü azaltmada rol oynamasını beklediklerini söyledi.

Türkiye'de kırsalda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri ile tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projelere 30 bin liraya kadar hibe ödenmesini kapsayan proje kapsamında müracaatlar internet ortamından bugün alınmaya başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tokat İl Müdürü Mehmet Ali Yavaş, nüfusu 20 binden az yerleşim alanlarını kapsayacak hibe projesinin tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve genç kırsal nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesi amaçlandığını söyledi. Müdür Yavaş, 18 yaşından gün almış 41 yaşından gün almamış, herhangi bir yerde çalışıyor olmayan, öğrenci olmayan kişileri kapsayan projenin asıl önemli olanın köy ve beldelerde ikamet ediyor olması olduğunu ifade ederek, "Bu hibeden faydalanmak isteyen çiftçilerimiz "gencciftci.tarim.gov.tr" web adresine girerek ön müracaat yapacak. Daha sonra istenilen evrakları bizlere ulaştıracak ve valiliğimizin başkanlığında oluşturulan komisyon bu projeyi değerlendirecek. Desteklemeye uygun olan projelerimizi sisteme dahil edip ödenek durumuna göre destekleme yapılacak" dedi.

Müdür Yavaş, hibe projesinin köyden kente göçü tersine döndürmesini bekledikleri ifade ederek, "Tokat'ta yüzde 36 belde ve köylerde nüfusumuz var. Yüzde 60'a yakında şehir merkezinde nüfus var. Bu dengenin değişeceğine inanıyorum. Bu dengenin değişmesi ile beraber tarım ve hayvancılıkla ilgili ticaretin ve üretimin artacağına inanıyorum. Bu proje ile göç olayının tersine çevrileceğine inanıyorum" diye konuştu.