KOYULHİSARDA HEYELAN RİSKİ DEVAM EDİYOR

KOYULHİSARDA HEYELAN RİSKİ DEVAM EDİYOR

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde, Emniyet Amirliği'nin ve jandarmanın bulunduğu Camikebir mahallesi Kızılyeri mevkiinde, sürekli yaşanan heyelan sonucu bölge heyelan riski altında yaşamaya devam ediyor.

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde, Emniyet Amirliği'nin ve jandarmanın bulunduğu Camikebir mahallesi Kızılyeri mevkiinde, sürekli yaşanan heyelan sonucu bölge heyelan riski altında yaşamaya devam ediyor.

Son yaşanan heyelan olayıyla, ‘kontrollü oturulabilir’ raporuyla içerisinde 12 lojmanı barındıran Koyulhisar Emniyet Amirliği binası da risk altında bulunuyor. Başbakanlık Acil Afet Yönetim Başkanlığı tarafından gönderilen ödenek doğrultusunda Koyulhisar Belediyesi tarafından ihalesi yapılan proje kapsamında, Koyulhisar Emniyet Amirliği binası önünde heyelan çalışması başlatıldı. Konu hakkında açıklama yapan Koyulhisar Belediye Başkanı İlhan Eren, bölgenin daha önceki yıllardan beri riskli olduğunu vurgulayarak, "Emniyetin oradaki sorunu şu. Burası yeni olmuş bir heyelan değil. Çok eskiden beri devam eden bölgenin heyelana riskli bir bölge olduğu ve emniyet binasıyla diğer bazı binaların oradan kaldırılmasıyla ilgili daha önce bayındırlığın bir raporu var. Ancak bayındırlığın pozisyonu değişince daha sonra Acil Afet Durum Müdürlüğü'ne geçti bu işler. O bölgede 24 tane ev var. Afete maruz bölge olarak alındığı için onların kaldırılması gerekliydi. Onlar için biz yer tahsisi yaptık. Toplamda yaklaşık 24 tane ev için biz kendilerine yer tahsis ettik. Binaları yapıldı, inşallah sayın valimizin katılımıyla anahtar teslimi yapılacak bu vatandaşlara. Emniyet binasının da kontrollü oturur raporu var. Bundan yaklaşık 1 ay önce bayındırlıktan ekipler geldi, binada herhangi bir hasar bulamadılar. Kontrollü oturur raporu devam ediyor" diye konuştu.

Eren, bakanlıktan takas kararı çıkarsa emniyet ve jandarmanın yeni bina için gerekli işlemlere başlayabileceğini vurgulayarak, "Bölge riskli olduğu için emniyet ve jandarma bizden yer tahsisi istedi. Ben bunlara yer tahsis ettim. Yeri şöyle tahsis ettim; emniyet, jandarma, hastane ve afet evlerine ben yer verdim. Bunların karşılığında da takas yoluyla hazineye ait eski cezaevi ve Koyulhisar merkezdeki kütük evinin yerini hazineden istedik. Hazine bize versin bizde yeri onlara verelim dedik. Takas işlemlerini hallettik, dosyaları maliye bakanlığında bekliyor. Eğer bakanlıktan takas onay çıkarsa karşılıklı takas işlemi yapılacak, tapularını vereceğiz. Emniyet ve jandarma yeni binaları için işlemlerine başlayacaklar" ifadelerini kullandı.

Koyulhisar Belediye Başkanı Eren, belediye olarak riskli bölgelere sadece park yaptıklarını kaydederek, "Emniyet Müdürlüğü’müzün olduğu Kızılyeri mevkiinde heyelan riski sıkıntılı bir bölge. Riskli bir bölge ama biz o bölgede şehitlik parkı yaptık. 25 yıl önceki belediye başkanı heyelanlı bölgeyi parsel yapıp vatandaşlara arsa olarak vermiş. İyi ki şimdiye kadar izin verilip bina yaptırmamışlar. Riskli olduğu için şahıslara bina yapım izni verilmemiş. Verilmeyince de vatandaşlar da mağdur olmuş. Bende bunlara seçimlerde söz verdim. Ben Belediye Başkanı olursam sizin yerinize karşılık bir başka yerden size yer vereceğim. Ben 30 kişiye başka yerden arsa verdim, oraya park yaptım. Böyle riskli olan bir bölgeye bina yapılamayacağından sadece şehitlik parkı yaptık" dedi.

Bölgede yapılacak çalışmalar neticesinde toprak kaymasının engelleneceğini vurgulayan Eren, "Heyelanlı bölgede çökme meydana geliyordu. Biz bu konuda kendi kafamızdan bir şey yapmayalım dedik. Teknik, bilirkişilerin nezaretinde bir şeyler yapalım, Acil Afet Durum Müdürlüğü'ne müracaat ettik. Buralarda gelip incelemeler yaptılar. Dediler ki 'Başkanım buraya ilk önce sondaj yapalım'. Netice itibariyle burada çok az bir su kaynağına denk geldik. Acil Afet Durum Müdürlüğü bu konuda bir rapor hazırlayarak Başbakanlık Acil Afet Yönetim Başkanlığı'na gönderdiler ve buraya bir kısım ödenek geldi, bir kısım da gelecek. Bunların projesi doğrultusunda çalışmalar başlatıldı. Yaklaşık 100 metre alana zemine inerek, perde beton dökerek bu toprak kaymasının engelleneceğini söylediler" şeklinde konuştu.

KOYULHİSAR'DA HEYELAN RİSKİ DEVAM EDİYOR

KOYULHİSAR'DA HEYELAN RİSKİ DEVAM EDİYOR

KOYULHİSAR'DA HEYELAN RİSKİ DEVAM EDİYOR