Kredi kartı dolandırıcılarına rekor ceza !

Kredi kartı dolandırıcılarına rekor ceza !

Kredi kartı dolandırıcıları 1 yıl ile 213 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırıldı.

İzmir’de, iki yıl önce, yurtiçinde kopyaladıkları kredi kartları ile yurtdışındaki hackerlardan satın aldıkları kredi kartı bilgilerini kullanarak yeni kartlar üreterek alışveriş yapmakla suçlanan 14 sanık, 1 yıl ile 213 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. En çok cezayı 213 yıla çarptırılan Ö.K.S aldı.

İzmir polisi 2009 yılında, banka ve kredi kartı dolandırıcılığına yönelik gelen şikayetler üzerine, bir gruba yönelik takip başlattı. Ekiplerin yaklaşık 9 ay sürdürdüğü takip sırasında, zanlıların kart kopyalama cihazını İzmir Konak’daki alışveriş merkezinde bir iş yerine yerleştirmek istedikleri bilgisi üzerine operasyon başlatıldı. İzmir’in yanı sıra İstanbul’da da gerçekleştirilen operasyonlarda, şebekenin elebaşısı olduğu ileri sürülen Z.U. ile şebeke üyeleri oldukları iddia edilen Z.İ.G., Ö.K.S., A.T., U.A., E.G., M.Ç., B.Ö., A.O.A., H.M.Ü., İ.K., Ö.B., E.G., V.N., İ.G. ve E.Ö. yakalandı. Zanlılardan, kredi kartı kopyalamaya yarayan ’papağan’ adı verilen cihaz, kart kopyalamanın yanı sıra karta bilgi yüklemede de kullanılan ’enkoder’ cihazı, farklı kişilerin bilgilerinin yüklendiği çok sayıda kredi kartı, 3 bilgisayarda Türklerin yanı sıra yabancı kişilere ait yüzlerce kredi kartı bilgisi, kredi kartlarıyla yaklaşık 250 bin TL değerinde alışveriş yapıldığına dair doküman, 3 sahte kimlik ve bir gaz tabancası ele geçirildi. Operasyon kapsamında şebekenin elebaşısı olduğu iddiasıyla yakalanan Z.U’nun, 6 yıl önce İstanbul’da düzenlenen operasyonda, ’bir alışveriş merkezinin müşteri bilgilerine ulaşarak, bu bilgilerle alışveriş yaptığı ve haksız kazanç sağladığı’ iddiasıyla yakalanan kişi olduğu ortaya çıktı. Z.U’nun 6 yıl önce cezaevine konulmasının ardından kısa bir süre önce tahliye olduğu ve tekrar kredi kartı dolandırıcılığına giriştiği belirlendi. Adliyeye sevk edilen 15 sanık tutuklanırken, Ö.D. hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

SAVCI AYRI AYRI CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ

Olayı soruşturan savcı, sanıkların özellikle Rusya’daki hackerlardan yabancı kişilere ait kredi kartı bilgilerini para karşılığı satın aldıklarını, ayrıca yurtiçinde anlaşmalı oldukları bazı mağazalara da ’papağan’ denilen bilgi kopyalayıcı cihazları yerleştirdikleri, alışveriş yapan müşterilerin kredi kartı bilgilerini kopyaladıkları, bu bilgileri ’enkoder’ cihazıyla başka kartlara yükleyerek, kullandıklarını belirtti. Savcı, 15’i tutuklu 1’i firari 16 sanık hakkında ’sahte banka ve kredi kartı imal etmek, bulundurmak ve kullanmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ suçlarından dava açtı.

İLK DURUŞMADA HEPSİ TAHLİYE EDİLDİ

22’ci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşmasında 15 tutuklu sanık da suçlamaları kabul etmedi. Hakim tutuklu sanıkların hepsinin tahliyesine karar verdi. Önceki gün yapılan son duruşmaya sanıklar ve avukatları katılmadı. Hakim Orhan Mehmet Ali Ulusan, sanıkların ve avukatlarının yokluğunda 16 sanıktan 14’ünü toplam 954 yıl hapis cezasına çarptırırken, Ö.D. ve E.Ö.’nün beraatine karar verdi. Örgüt kurma ve üye olma suçundan da tüm sanıklar beraat etti. Ceza verilen sanıklar hakkında tutuklama kararı çıkarılmadı.

EN ÇOK CEZA 213 YIL

Hakim Orhan Mehmet Ali Ulusan, sanıklardan Ö.K.S’yi 45 ayrı sahte kredi kartı oluşturup kullanmaktan toplam 213 yıl, Z.U’yu 208 yıl, E.G.’yi 123 yıl, M.Ç.’yi 108 yıl, V.N.’yi 66 yıl, A.T.’yi 65 yıl, İ.G.’yi 55 yıl, H.M.Ü.’yü 50 yıl, İ.K.’yı 38 yıl, A.O.A.’yı 15 yıl, Ö.B.’yi 10 yıl, Z.İ.G., U.A. ve B.Ö’yü 1’er yıl hapis cezasına çarptırdı. Kararı öğrenen sanık avukatları temyiz edeceklerini söyledi.

CEZA MADDESİ DEĞİŞMELİ

Davada üç müvekkili bulunan avukat Andaç Şükrü Zaloğlu, verilen cezaların yüksekliğine dikkat çekerek yasada düzenleme yapılması gerektiğini öne sürdü. Uygulamanın suça göre ceza prensibine aykırı olduğunu iddia ederek, "Adam öldüren kişi bile bu kadar ceza almıyor" dedi. Sanıklara 10 cinayete eşdeğer ceza verildiğini söyledi.

Hürriyet