Kreş hakkı unutldu

Kreş hakkı unutldu
Güncelleme:

Kadir Has Üniversitesi bünyesinde yapılan bir araştırmaya göre 74 vakıf üniversitesinin yalnızca yüzde 19’unda kreş desteği veriliyor.

Kadir Has Üniversitesi, ‘Akademik ve İdari Personelin Üniversiteler Tarafından Sağlanan Kreş/Gündüz Bakım Hizmetleri-2020’ Raporu’nu açıkladı. Raporda incelenen 203 üniversitenin kreş, gündüz bakım evi veya anaokulu desteği verme oranı yüzde 52 oldu. Üniversitelerin yüzde 38’inde ise kreş desteği verilmiyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 150’den fazla kadın çalışanı olan işyerlerinde 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için yurt zorunluluğu bulunduğu hatırlatılan raporda “Çalışanına kreş desteği veren özel sektör işletmeleri mevcut, fakat bu desteği herhangi bir şekilde sağlamayan işletmeler çoğunlukta” denildi.

203 üniversitenin bir kısmının toplam olarak akademik ve idari kadın personel sayılarının 150’ye ulaşmadığının tespit edildiği raporda, 150’den fazla akademik ve idari kadın personel istihdam eden toplam 153 üniversite bulunduğu aktarıldı.

Araştırmada şu bulgular elde edildi:

-129 devlet üniversitesinin yüzde 89’unda, 74 vakıf üniversitesinin yüzde 45’inde 150’den fazla kadın akademisyen görev yapıyor.
- Herhangi bir kreş desteği bulunmayanların oranı yüzde 38.
- 129 devlet üniversitesinde kreş desteği verme oranı yüzde 71.
- 74 vakıf üniversitesinin kreş desteği verme oranı yüzde 19.

 

Birgün