Ksü Bünyesinde Boren Yetkinlik Merkezi Kuruluyor

Ksü Bünyesinde Boren Yetkinlik Merkezi Kuruluyor

Ulusal Bor Araştırmaları Enstitüsü (BOREN) Başkanı Dr. Şükrü Öztürk, “Bor bir katkı maddesi. Ama çok geniş bir sektörel yelpazede aktif olan, teknolojik alanda fırsatlar sunan bir maden. Bu noktadan hareketle mevcut yetkinliklerin ve kaynakların bor araşt

Ulusal Bor Araştırmaları Enstitüsü (BOREN) Başkanı Dr. Şükrü Öztürk, “Bor bir katkı maddesi. Ama çok geniş bir sektörel yelpazede aktif olan, teknolojik alanda fırsatlar sunan bir maden. Bu noktadan hareketle mevcut yetkinliklerin ve kaynakların bor araştırmalarına odaklanması bizim için amaç teşkil ediyor.” dedi.

BOREN ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi arasında ahşap ve kompozit uygulamaları alanında yetkinlik merkezi kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. Üniversite bünyesinde faaliyet gösterecek merkezde, bor madenlerinin ahşap ve kompozit alanlarında daha fazla kullanılmasına yönelik araştırmalar yapılacağı ve yeni teknolojiler üretileceği belirtildi.

KSÜ Senato Salonu’ndaki protokolde konuşan BOREN Başkanı Öztürk, bor kaynaklarının önemine değindi. Türkiye’nin dünya bor rezervlerinin önemli bir kısmını elinde bulundurduğuna dikkat çeken Öztürk, bor kimyasallarının üretilerek dünya piyasalarına dağıtılmasında da lider ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Çok geniş bir sektörel yelpazede katkı maddesi olarak kullanılan madenin, daha etkin şekilde kullanılması içinde yetkinlik merkezleri kurmayı amaçladıklarını dile getiren Öztürk, şöyle konuştu:

“Bunu değerlendirebilmekte çok geniş bir uzmanlık alanını mobilize etmeyi, ürün ve teknoloji geliştirme alanında odaklanmayı gerektirmekte. Bu noktadan hareket ettiğimizde mevcut yetkinliklerin ve kaynakların bor araştırmalarına odaklanarak bunun bir biçimde kullanılması bizim için amaç teşkil ediyor. Kısaca belirli bir alanda var olan yetkinliği, bor araştırmaları alanlarında mobilize edilmesini, ürün geliştirmeye odaklı olarak teknoloji geliştirme faaliyetlerinin icrasını hedeflemekteyiz. Buradan kastımız nedir, hızla ürüne dönüştürülebilecek teknoloji platformlarını geliştirmek ve bunları ürüne dönüştürürken de uygulayıcılarla da bu merkezler üzerinden birebir işbirliği yapabilmek.”

KSÜ bünyesinde oluşturulacak merkezin orman ilimleri yönünde olacağını ifade eden Öztürk, “Dolayısıyla bu alanlarda borla ilgili faaliyetlerimizi odaklıyoruz. Buradaki asıl yetkinlik bizim açımızdan bu alandaki yetkinlik. Hem insan kaynağı yani öğretim üyesi alt yapısı, hem de mevcut olan teçhizat, makine üretim ve laboratuar altyapısı olarak buradan yararlanıyoruz. Biz de proje bazlı destek ve katkılarımızı buraya veriyoruz.” diye konuştu.

Öztürk, ilerleyen dönemlerde KSÜ ile işbirliğini geliştirmeyi ve yeni projeler ortaya koymak istediklerini sözlerine ekledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu ise, bakanlık olarak bor madenlerinin daha geniş anlamda kullanılmasını istediklerini söyledi. Kendilerinin de bu noktada yeni buluşların sanayiye ulaşmasında köprü vazifesi göreceğini işaret eden Emiroğlu, Gerçekten KSÜ’de bu konuda yetkin bir altyapı var, gerçekten değerli bir ekip var ve güzel şeylere imza atıyorlar. Biz de bu araştırmaların önünü açmak ve elde edilecek neticeleri buluşları, yeni teknolojileri yeni malzemeleri sanayiye aktarmada bir köprü vazifesi olmaya gayret edeceğiz. Bunları sanayicilerin kullanmasını, sanayicilerin bununla yeni rekabet avantajları sağlamasını umut ediyoruz. Bu konu da üniversitemizin önemli bir merkez olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan’da Türkiye’de 3 tane olan yetkinlik merkezlerinden birinin üniversiteleri bünyesinde oluşturulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Karaaslan, burada yapılacak araştırmalarla ortaya çıkacak buluşların, gerek ekonomiye, gerekse de toplumsal yaşama önemli katkılar sağlayacağına inandığını kaydetti.

KSÜ öğretim üyeleri ile Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin de katıldığı protokolde Rektör Karaaslan ve Dr. Öztürk arasında ilk imzalar atıldı.

KSÜ BÜNYESİNDE BOREN YETKİNLİK MERKEZİ KURULUYOR

KSÜ BÜNYESİNDE BOREN YETKİNLİK MERKEZİ KURULUYOR

KSÜ BÜNYESİNDE BOREN YETKİNLİK MERKEZİ KURULUYOR

KSÜ BÜNYESİNDE BOREN YETKİNLİK MERKEZİ KURULUYOR