Kur korumalı TL mevduatının faturası açıklandı

Kur korumalı TL mevduatının faturası açıklandı
Güncelleme:

Geride bıraktığımız 2021 yılının son çeyreğinde, doların TL karşısındaki yükselişini durdurabilmek için devreye alınan "kur korumalı TL mevduatı"nda herkesin aklındaki "Hazine'nin ödeyeceği fark ne kadar olacak" sorusu yanıt buldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı TL Mevduat Sstemi'nde ilk vadenin 21 Mart'ta dolacağını belirtirken sistemin bütçe üzerindeki tahmini yükünü 12,5 milyar TL olarak öngördü. 

Türkiye Ekonomi Modeli'ne ilişkin aksiyon adımlarından birinin KDV’nin sadeleştirilmesi olduğunu belirten Nebati, Yeni Şafak gazetesine yaptığı açıklamada, KKM’nin bütçe üzerindeki yükünün sınırlı olacağını söyledi.

İşte Bakan Nebati'nin açıklamaları:

"TL Mevduat ve Katılma Hesapları ile makroekonomik dengelerin korunması ve döviz kuru volatilitesinin azaltılması hedeflendi. Nitekim bu uygulama başladıktan sonraki gelişmeler dikkate alındığında bunun başarıldığı görülüyor. Kur Korumalı TL Mevduat (KKM) Sistemi'ne 3 ay vadeli olarak katılan mevduatın ilk vade sonu 21 Mart 2022 tarihi olacaktır. KKM’ye ilişkin düzenlemeye göre, vade sonunda döviz kurundaki artışın bankalarca ilgili vade için ödenen faiz oranının üzerinde olması durumunda aradaki fark bütçeden karşılanacaktır.

 Yapılan projeksiyonlara göre, gerçek kişilere ait toplam mevduatın 250 milyar TL’sinin bu sisteme dâhil olması ve vade sonunda döviz kuru artışının bankaların mevduata ödediği faiz oranının 5 puan üzerinde gerçekleşmesi durumunda, bu enstrümanın bütçe üzerine 12,5 milyar TL yük getireceği tahmin ediliyor. KKM uygulamasının döviz kuru volatilitesi ve diğer makroekonomik göstergeler üzerindeki olumlu etkisi de dikkate alındığında KKM’nin bütçe üzerindeki yükünün oldukça sınırlı olacağı ifade edilebilir."

Yeni Şafak