Kuru soğan hayvan yemi oldu !

Kuru soğan hayvan yemi oldu !

Adana'da kuru soğan üreticileri Rusya'nın hamlesinden sonra mahsullerini hayvanlara yem olarak verdi.

Adana'daki kuru soğan üreticileri, Rusya krizi ardından hasat edilmeyen ürünlerini, tarlada sürerek hayvanlara yem olmasını sağladı. Tarlada kalan soğanların bir bölümü de yörede "Başakçılar" olarak bilinen yoksul kişiler tarafından toplandı.

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, Suriye, Irak ve Rusya krizlerinden ovada ekilen, soğan ve patates gibi ürünlerde çok ciddi sıkıntılar çekildiğini söyledi. Üreticiler, Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı ambargo nedeniyle, tarlada hasat edilmeden sürülen kuru soğanın üreticilere vurulan son darbe olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Üreticiler ekilen onlarca dönüm kuru soğanı alıcısı olmadığı için, hasat bile etmeden tarlada sürüyor. Çiftçiler son derece mağdur, insanlar emek harcayarak ürettikleri ürünlerini hayvanlara yem etmek zorunda kalmış. Ortadoğu'da ve Rusya'da kriz bilinmesine rağmen en büyük pazarların yok olması, plansız tarım politikaları nedeniyle üreticiler mağdur edilmiştir. Önümüzde çiftçileri çok zorlu günler bekliyor. Bu yaşanan manzara çok büyük bir vahşet. Bu koşullarda üretici bu şartların altından kalkamaz ve borçlarını ödeyemez. Ürününün hasat edemeyen çiftçi, bankalara borcunu ödeyemez."

Bölgedeki üreticiler ise gelinen bu durumun kopma noktası olduğunu belirterek, üretimden vazgeçme aşamasına gelindiğini söyledi.

FOTOĞRAFLI

DHA