Kuş gribi kabusu hortluyor mu ?

Kuş gribi kabusu hortluyor mu ?

Türkiye’de 2006’da büyük kriz yaratan kuş gribi sekiz yıl sonra Bandırma’da yeniden ortaya çıktı.

Bandırma’nın Edincik Mahallesi’nde 4 ay içinde 40 bine yakın tavuğun telef olmasıBandırma Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Telef olan tavuklardan alınan numuneler, bakanlığın İstanbul Pendik’te bulunan araştırma laboratuarına gönderilirken, olası kuş gribine karşı ölen tavuklar açılan kireçli kuyulara gömüldü.

Sonuç pozitif çıktı

Vatan gazetesindeki habere göre Numunelerin gönderildiği Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın İstanbul Pendik’te bulunan araştırma laboratuarındaki çalışmalar tamamlandı. Yapılan incelemelerden sonra tavukların toplu telef olmalarının nedeninin ‘kuş gribi’ olduğu saptandı. Bu bilgi, İlçe Kaymakamı Ali Mantı’ya bildirildi. Konuyla ilgili önceki gün açıklama yapan Kaymakam Ali Mantı, tavuk ölümlerinin yaşandığı tesislerde önlemlerin arttırıldığını, kanatlılarında itlaf edildiğini söyledi. Mantı, “İtlaf ve imha işletmelerinden sonra temizlik işlemleri yapılmıştır. Ayrıca hastalık tespit edilen işletmenin yanında bulunan ve bulaşma riski bulunan başka işletmelerde bulunan kanatlı hayvanlarda itlaf edilmiştir” dedi.

Karantinaya alındı

Kuş gribinin tespit edilmesi üzerine bölge karantina altına alınarak Edincik’e kanatlı hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Hastalığın bulunduğu bölgede hijyen ve dezenfeksiyon iki katına çıkartıldı. Giriş ve çıkışlarBalıkesir Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı ekiplerin kontrolünde yapılıyor. Çinge-Doğanpınar karayolunda ulaşım ilçe jandarma komutanlığına bağlı ekipler tarafından kapatıldı. Bölgeye resmi araçlar haricinde araç alınmıyor. Kaymakamlık kuş gribinin tespit edildiği Edincik’te her türlü avcılığı da yasakladı.

Türkiye’de dört dünyada 109 ölüm

2003 yılında Uzak Doğu’da ortaya çıkan kuş gribi (H5N1), Türkiye’nin yanı sıra, Asya’dan gelen göçmen kuşların geçiş yolunda bulunan Avrupaülkelerinde de görüldü. Türkiye’de 4, dünya genelince 109 kişi yaşamını yitirdi. Türkiye’de binlerce kanatlı hayvan itlaf edildi. Hastalık Türkiye ekonomisine de ciddi oranda zarar verdi.

Kastamonu Küre’de de görüldü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kastamonu’nun Küre ilçesi İkizciler Köyü’nde de 30 Nisan’da kuş gribi virüsü tespit edildiğini duyurdu. Hastalığın görüldüğü orman köyünde karantina başlatan bakanlık, kanatlı hayvanları da itlaf etti.

2006’dan beri görülmedi

Prof.Dr.Mehmet Ceylan (Hacettepe Üniversitesi Pediatrik Enfeksiyon Bölümü): Kuş gribi hayvanlarda görülebilir. Zaten hayvanlarda devam ediyor. Türkiye’de insalarda 2006’dan bu yana bir vaka görülmedi. 4 kişi hayatını kaybetmişti. Kuşlar da tavuklar da her yıl çok sayıda vakaya rastlanıyor. Ancak bu insanlara bulaşacağı anlamına gelmiyor artık. Ayrıca sadece kuşlarda değil tüm kanatlılar da grip vakaları görülebilir.

Göç yolu üzerinde

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün internet sitesinde ‘kuş gribi’yle ilgili detaylı bilgilere yer veriliyor. Buna göre hastalığın insanlar için riski genel olarak düşük. Ancak enfekte hayvanlara temasta olan kişiler riskli grupta yer alıyor. Türkiye, hastalığın saklayıcısı ve taşıyıcısı durumunda olan göçmen kuşlar için uygun bir yapı gösterdiği için her zaman riskli ülkeler arasında yer alıyor.