Letonya’nın incisi Riga’yı hala keşfetmediniz mi?

Letonya’nın incisi Riga’yı hala keşfetmediniz mi?

Riga’da sadece 86 Türk’ün yaşadığını biliyor muydunuz?

Türkiye’ye uçakla sadece 3 saatlik uzaklıkta bulunan Baltık Denizi\'nin genç ülkesi Letonya, 21 Ağustos\'ta 24. yaşını kutlayacak. Çeşitli ülkelerden bir çok turistin ziyaret noktası Letonya’ya Türklerin ilgisi ise sınırlı. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Riga’da yaşayan Türk sayısı ise sadece 86.

Letonya’nın başkenti Riga’yı keşfetmek için özel bir Riga Turu düzenleyen online seyahat asistanı bavul.com, seyahat severleri Riga’yı keşfe çağırıyor.

2014 yılında AB üyeliğine giren Letonya’nın Türkiye ile dostluk ve ticari ilişkileri olduğunu kaydeden bavul.com Türkiye Müdürü Mazhar Özsoy, Letonyalıların Türkiye’ye ilgisinin her yıl artığını söyledi.

Özsoy, “Tüm dünyadan turist çeken ve yoğun ilgi gören Letonya’dan geçen yıl Türkiye\'ye gelen turist sayısı 60 bin. Buna rağmen, Dış İşleri Bakanlığı kaynaklarına göre sadece 86 Türk Riga\'da yaşıyor.Riga turlarından sonra bu ülkeye ilginin artacağına inanıyoruz” dedi.

Baltık denizi kıyısında ve Daugava Nehri ağzında bulunan Riga, ülkenin turizm, kültür, sanat, eğitim, finans, ticaret, politika ve endüstri alanlarındaki en önemli merkezi. Art Nouveau tarzında yapılmış özgün mimari örneklerin ağırlıkta olduğu kentin tarihini yansıtan, Ortaçağ mimarisiyle ünlü Eski Riga bölgesi ise UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi\'nde yer alıyor.

Burada yer alan Aziz Peter Kilisesi, Riga Dome Katedrali, Tris Brali Evleri ve Riga Kalesi görülmesi gereken yerler arasında.

Aziz Peter Kilisesi, 1660\'larda tahtadan inşa edilmiş Gotik mimari tarzında bir kilisedir. Daha sonra çelikten yeniden yapılan kilisenin bulunduğu tepeden kent manzarası turistlerin en çok ilgi gösterdiği manzaradır.

Halen Letonya Başbakanının resmi ikametgahı olan Riga Kalesi ise 1330 yılında yapılmıştır.

Adeta müzeler kenti olan Riga\'da Letonya Doğa müzesi, Dekoratif Uygulamalı Sanatlar Müzesi, Riga Tarihi Müzesi, Letonya Gemicilik ve Etnoğrafya Açık Hava Müzesi dikkat çeken müzelerdir.

Kara Kafalılar Evi: 1334 yılında inşa edilen bu tarihi binada 13. yüzyılda zenci bekar genç işadamları kaldığı için binaya bu sıra dışı isim verilmiş. Binanın çatısında bulunan astronomik saat, haftanın günlerini, ay ve burçlarla ilişkilerini gösteriyor. Birkaç kez zarar gören ve yeniden yapılan binanın üzerinde “bir gün yıkılırsam beni tekrar inşa et” cümlesi yer alıyor.

Üç Birader Evleri: Riga\'da Ortaçağ evlerinin en iyi örnekleri olan Üç Biraderler Evi, Maza Pils Caddesi\'nde yan yana bulunuyor.

Kediler Evi: Çatısındaki iki adet siyah kedi heykeli bulunan Kediler Evi, Riga’nın simgelerinden. Çeşitli hediyelik eşya dükkanlarında bu eve gönderme yapılan kedi figürlü malzemeler bulmak mümkün. Tüccarlar Loncasından atılan bir tüccarın, tepki olarak Loncanın yanındaki evinin çatısına yaptırdığı ve ters koydurduğu, ancak barışınca düzelttirdiği kedi heykelleri turistlerin ilgisini çekiyor.

Cesis Kalesi, 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nda esir ve şehit düşen Türk askerleri için yapılmış Türk Şehitliği de görülecek yerler arasındadır.

Tiyatro zengini

Kent, kültürel yaşam bakımından oldukça zengindir. Kentte, sanatın hemen her alanında pek çok etkinlik bulunur. Tiyatro ve opera kültürü Riga’da oldukça yaygındır. En önemli tiyatrolar; Rusya Dram Tiyatrosu, Yeni Riga Tiyatrosu, Letonya Ulusal Tiyatrosu, Daile Tiyatrosu, Riga Oda Tiyatrosu ve Kukla Tiyatrosu’dur. Letonya Ulusal Operası, opera ve bale etkinliklerinin düzenlendiği büyük bir tiyatrodur. Yıl boyunca Riga’da çok sayıda uluslararası festival düzenlenmektedir. Dört yılda bir düzenlenen Letonya Ulusal Şarkı ve Halk Dansı Festivali, Riga Opera Festivali, Yaz Gün Dönümü Festivali (Jani) en önemli festivaller arasındadır. Riga’nın gece hayatı ise ziyaretçilerine oldukça renkli ve bol alternatifli mekanlar sunuyor.