Madrid'de Terör Kurbanları Anıldı

Madrid'de Terör Kurbanları Anıldı

MADRİD (AA) - Avrupa'nın ve İspanya'nın en büyük terör saldırısı olarak hafızalardaki yerini alan, 11 Mart 2004'te Madrid'deki 4 banliyö treninde meydana...

MADRİD (AA) - Avrupa'nın ve İspanya'nın en büyük terör saldırısı olarak hafızalardaki yerini alan, 11 Mart 2004'te Madrid'deki 4 banliyö treninde meydana gelen bombalı saldırılarda hayatını kaybeden 193 kişi için anma törenleri düzenlendi.

Madrid'in Sol Meydanı'nda başlayan törenler, saldırının gerçekleştiği istasyonlarda ve kurbanların anısına Retiro parkında yapılan anıtta devam etti.

11 Mart saldırılarının 12. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleşen anma törenlerine katılan tüm siyasi liderler terörü lanetleyerek birlik mesajı verdi.

Aralık ayında yapılan genel seçimin ardından hükümetin kurulamaması nedeniyle halen görevini sürdüren Başbakan Mariano Rajoy, gazetecilere yaptığı kısa değerlendirmede "Terörizmle mücadele hem İspanya'nın hem de son yıllarda terörün vurduğu diğer ülkelerin önceliklerinden biri olmaya devam etmektedir. İspanya her zaman yaptığı gibi gerek ülke içinde gerekse dışarıda vatandaşların yaşam ve özgürlük haklarını savunmayı sürdürüyor. Eğer siyasi partiler ve ülkeler olarak hepimizin üzerinde anlaşması gereken bir şey varsa o da insanların yaşam haklarının savunulmasıdır" dedi.

Kurban yakınlarının kurduğu derneğin başkanı olan Pilar Manjon ise Atocha tren istasyonu önünde yapılan törendeki konuşmasında siyasetçileri eleştirdi.

Manjon "Siyasi partilerin aleti olmaktan artık bıktık. Siyasi fikir kavgalarında bizi kullanmasınlar. Bu kavganın arasında olmak istemiyoruz. Siyasilerden bu kavgayı bırakıp saygılı ve alçak gönüllü olmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu arada Retiro parkında terör mağdurları anısına dikilen 193 ağaç ve anıtın olduğu meydanda düzenlenen törene Madrid Belediye Başkanı Manuela Carmena, Madrid özerk yönetim başkanı Cristina Cifuentes, bazı siyasi parti liderleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Tören sırasında, hayatını kaybeden 193 kişiyi temsil eden 193 adet balon havaya bırakıldı.

Öte yandan İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, bir radyoya yaptığı açıklamada, DAEŞ'e katılmak için İspanya'dan Suriye veya Irak'a giden İspanyol veya diğer ülke vatandaşlarının sayısının 153 olduğunu, bunlardan 25'inin İspanya'ya döndüğünün tespit edildiğini söyledi.

DAEŞ'e 51 ülkeden toplam 22 bin kişinin katıldığı yönünde İngiltere'de açıklanan raporun İspanyol gizli servisi tarafından araştırıldığını da ifade eden Diaz, listedeki isimlerin detaylı bir şekilde incelendiğini kaydetti.

Terör örgütü El Kaide'ye bağlı olduğu açıklanan teröristlerce 11 Mart 2004 sabahı 4 banliyö treninde 4 dakika içinde 10 bombanın patlatılması sonrasında 193 kişi hayatını kaybetmiş, bin 800'den fazla kişi yaralanmıştı.

1 Mart saldırlarının zanlılarını bulmak için Madrid'in Leganes ilçesindeki bir apartmana 3 Nisan 2004 tarihinde yapılan polis baskınında ise teröristlerin bulundukları daireyi patlatması sonucu içerideki 7 terörist ile 1 güvenlik görevlisi ölmüştü.