MARDİNLİ ÖĞRENCİLER DÖVMEYİ ARAŞTIRDI -MİDYAT İMKB ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ, YÜZYILLARDIR ÖZELLİKLE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDEKİ KADINLARIN İLGİ DUYDUĞU, YENİ NESLİN İSE FAZLA İTİBAR ETMEDİĞİ DÖVMENİN

MARDİNLİ ÖĞRENCİLER DÖVMEYİ ARAŞTIRDI     -MİDYAT İMKB ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ, YÜZYILLARDIR      ÖZELLİKLE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDEKİ KADINLARIN      İLGİ DUYDUĞU, YENİ NESLİN İSE FAZLA İTİBAR ETMEDİĞİ      DÖVMENİN

Mardinli öğrenciler, yüzyıllar boyunca özellikle Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki kadınların ilgi duyduğu, yeni neslin ise itibar etmediği "dövme" ile ilgili araştırma yaptı.

Mardinli öğrenciler, yüzyıllar boyunca özellikle Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki kadınların ilgi duyduğu, yeni neslin ise itibar etmediği "dövme" ile ilgili araştırma yaptı.

Midyat İMKB Anadolu Lisesi öğrencileri Sultan Turan ve Yasemin Güney, TÜBİTAK Bilim Şenliği programı çerçevesinde, Malatya'da düzenlenen "Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'nda araştırma projelerini tanıttı.

İki lise öğrencisi, yaptığı araştırmayla genellikle Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzyıllardır yapılan ve 'Dak' adı verilen dövmelerin özelliklerini ve yapılışını inceledi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki yarışmada araştırmalarını anlatan Sultan Turan, dövmelerin ne anlam ifade ettiğini öğrenmek amacıyla oluşturdukları projeleriyle, 'Dak' denilen dövmelerin tarihte insanlar için çok önemli olduğunu, ancak değişen nesille artık yapılmadığını belirlediklerini dile getirdi.

Turan, şunları anlattı:

"Kürtçede 'Dak' olarak bilinen bu dövme yüzyıllardan beri Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan bir işlemdir. Dövme işlemini yapan kadınlara "Dekkake' erkeklere ise "Medkuk' denilmektedir. Dövün yapılmadan önce, dövmeyi yaptıracak kişi tarafından belirlenen şekiller yanmış kibrit çöpü ile vücut üzerine çizilir. 3 ya da 9 adet halinde bir araya getirilerek sıkıca bağlanan iğneler deri dövülür. Koyun ödü ile kazanların altından toplanan isle hazırlanan karışım bu dövülme sırasında alt deriye yerleştirilir."

Kabuk bağlayan bu yaranın zamanla iyileştiğini ve desenin belirgin hale geldiğini dile getiren Turan, dövün kadınlar tarafından genellikle çene, çene altına, ayak bileğine, boyuna, göğüse ve el üstlerine yapıldığını, erkekler tarafından da burun üzerine ve alın ortasına yapıldığını kaydetti.

Yaptıkları araştırmalar sonucunda, 'Dak' denilen dövmelerin tarihte insanlar için çok önemli olduğunu, değişen nesille tarihe karıştığını gördüklerini belirten Turan, yeni nesilin bunun yerine kalıcı ya da geçici olan tato dövmeler yaptırdığı vurguladı.