MEB onaylı kitapta skandal ifadeler

MEB onaylı kitapta skandal ifadeler
Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Türkiye genelinde izin verdiği “Ufka Yolculuk” yarışması kapsamında dağıtılan kitapta, 6-10 yaş grubundaki çocukların sosyal yaşamlarını dine göre şekillendirmeleri ve cami eksenli yaşamaları istendi.

Nakşibendi tarikatının, “Hakyolcular” olarak bilinen kolu İskenderpaşa Cemaati ile MEB’in işbirliğinde ilkokul çocuklarına ulaştırılan, AK Partili belediyelerce ücretsiz dağıttırılan “Edep Diyarına Yolculuk” adlı kitapta çocuklardan sosyal yaşamlarını dine göre düzenlemeleri istenirken, tarikata ilişkin kurallar da aktarıldı.

Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre lise düzeyi kitapta kadın erkek tokalaşmasının yasak olduğunu, ortaokul düzeyinde müziğin haram olduğunu anlatan tarikat, ilkokul düzeyinde de çocukların kıyafetlerinin “cinsiyeti korumalı” şartına uygun olmasını istedi.

TARİKAT ÖĞRETİLERİ

Tarikata ait Server Yayınları tarafından hazırlanan kitapta ilkokul yaş düzeyini aşan soyutlamalar, Türkçe olmayan kelimeler, çocukların sürekli aptesli gezmesi gerekliliği, aptesin mikroplardan arındırdığı, düzenli namaz kılmaları gerektiği, cuma gününün Müslüman bayramı olduğu, sağ elle yiyip içmeleri gerektiği, işlerine sağ elle başlamaları gerektiği, sağ taraflarına dönerek uyumaları gerektiği gibi “tarikat öğretileri” yer aldı. Kitabın “Manevi hazırlık aptes” başlıklı bölümünde, camide deney yapan çocukların yer aldığı hikâyede, “Çocukların toplanma yeri mahalle camisiydi”, “Aptes almak bizi her türlü maddi ve manevi kirden kurtarıyor, mikroplardan uzak tutuyor”, “Artık hepimiz aptesli gezmeliyiz” ifadeleri ile aptesin günahları sileceği anlatıldı. Ayrıca, “Kim aptesli iken Allah’a kavuşursa şehit olur”, “Arkadaşlar, lütfen aklınızdan çıkmasın. Dikkat edelim, namaz bir emanettir. Namazları camide cemaatle kılmaya özen gösterelim” ifadeleri de dikkat çekti. 

‘SEVAPLARI KAPIN’

Kitabın, cuma namazına ilişkin “Müslümanların haftalık bayramı” başlıklı bölümde de “Gençler cuma günlerin efendisidir”, “Cuma Müslümanların haftalık bayramı”, “Siz siz olun, camiye önce siz gidin sevapları siz kapın” denildi. Kitapta “Ev içinde Kuran okunmamakta ise evin sakinleri daralır, melekler orayı terk eder. Şeytanlar orada hazır bulunur. Onun hayrı, iyiliği az olur” denildi. Sağ elle yemek yenmesinin öğütlendiği kitapta “Besmele çekilmeyen yemeğe şeytan ortak olur” ifadeleri yer aldı.

‘KIYAFETİNİZ CİNSİYETİ KORUMALI’

Ayda iki kez “muhabbet toplantıları” yapılmasını da isteyen kitapta, “mahrem” kavramını bilemeyecek yaşta olan çocuklara vücut hatlarını belli etmeyen ve içini göstermeyen elbiseler anlatılarak tesettür konusuna da girildi. Kitaptaki, “Giydiğimiz elbise sağlıklı olmalı, mahrem yerlerimizi örtmeli, milli örf ve adetlerimize uymalı, saygınlığımızı arttırmalı ve cinsiyeti korumalı” ifadeleri dikkat çekti. Giyinmeye de sağdan başlanması istenen kitapta, “Giydiğimiz elbise dinimizin istediği gibi olmalı” denildi. 
 

Cumhuriyet