MEB onaylı skandal: ''Müzik haram, kadını öne çıkaran filmler tehlikeli''

MEB onaylı skandal: ''Müzik haram, kadını öne çıkaran filmler tehlikeli''
Güncelleme:

Server Yaşam Vakfı’nın MEB onayıyla düzenleyeceği bilgi yarışmasına hazırlık kitabında, müziğin haram olduğunu ve kadını öne çıkaran filmlerin tehlikeli olduğunu ima eden ifadeler kullanıldı.

Nakşibendi Tarikatı’na yakınlığıyla bilinen Server Yaşam Vakfı’nın, MEB izniyle okullarda düzenleyeceği bilgi yarışması için hazırlanan kitapta skandal ifadeler yer aldı. Yarışma kapsamında öğrencilere dağıtılan, “Edep Mektebi” kitabında müzik dinlemenin haram mı helal mi olduğu konusunda “Farklı görüşler” bulunduğu ifade edilirken kadını öne çıkaran filmler için de “kötü sonuçlar doğurur” denildi.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre ilkokuldan liseye kadar temel eğitimin her kademesindeki öğrencilere yönelik bilgi yarışması düzenlemek için MEB’den onay alan Server Yaşam Vakfı’nca hazırlanan yarışma kitabı, küçük yaştaki öğrencilerin beyninin nasıl yıkandığını bir kez daha gözler önüne serdi. Vakfın, ‘ahlak’ temasıyla düzenleyeceği yarışma için hazırlanan , ‘Edep Mektebi’ isimli kitapta, “Kadınların mahremleri dışındaki insanların yanına ya da dışarı çıkarken edep yerlerini kapatan kıyafet giymesi gerekmektedir” denildi.

BirGün, yarışmaya katılacak ortaokul öğrencileri için, aralarında Nakşibendi Tarikatı’na yakın olduğu bilinen öğrenci yurtlarının da yer aldığı birçok noktada dağıtılan, “Edep Mektebi” isimli kitaba ulaştı. Kamuoyunda, ‘Hakyolcular’ olarak bilinen Nakşibendi Cemaati’nin Şeyhi Mahmut Esad Coşan’dan alıntılar içeren kitapta, “Giyinme ve İbadet Adabı” ile “Eğlencede Edep” konuları işlendi.

ELBİSE HELAL OLMALIDIR

Hakyolcular’ın yayınevinin bastığı kitapta, “Kadınların ve erkeklerin nasıl giyinmesi gerektiği” anlatıldı. MEB onayıyla, ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlenecek yarışmanın kaynak kitabında, erkeklerin ipek kıyafet giymesinin yasaklandığı belirtildi. Kadınların başörtülerini omuzlarına kadar indirip, “Haram olan boyunlarını” örtmesi gerektiğinin kaydedildiği kitapta, “Elbisede aranacak şartlar” şöyle sıralandı:

♦ Elbise avret yerlerini düzgünce örtmelidir. Çok dar ve şeffaf olmamalıdır.

♦ Elbise helal olmalıdır. Mesela erkekler için ipek giymek haramdır.

♦ Vücut hatlarını belli edecek kadar dar giyinmek de dinen uygun bir davranış değildi.

SPOR YAPARKEN TESETTÜR

Spor yaparken de kıyafet kurallarına uyulması gerektiği ifade edilen kitapta, kadınların eller ve yüz hariç vücudunun her tarafını örtmesi gerektiği öne sürüldü. Erkeklerin ise diz kapağının altını ve göbeğini göstermeden spor yapması gerektiği kaydedildi.

KADINI ÖNE ÇIKARAN FİLMLER

Kitapta, müziğin haram olduğunu ima eden ifadelere de yer verildi. Müziğin haram mı yoksa helal mi olduğu konusunda farklı görüşlerin olduğunu öne süren kitapta, “Müziğin sözlerinde haram olmamalı” ifadesi de yer aldı. Kitabın, “Eğlencede Edep” bölümünde filmlere de değinildi. Kadınları ön plana çıkaran filmlerin, “Tehlikeli sonuçlar doğurduğu” iddia edildi.

Kitabın, öğrencilere nasıl yemek yeneceği konusunda tavsiye verildiği bölümünde ise “Biriniz yemek yerken tabağın ortasından yemek yemesin. Kenarından yesin. Çünkü bereket yemeğin ortasına iner” ifadesi yer aldı.

Birgün