MEB'ten haftasonu eğitim kararı!

MEB'ten haftasonu eğitim kararı!
Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumları yönetmeliklerinde, yeni bir koronavirüs düzenlemesine imzasını attı.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; yeni yayımlanan yönetmeliklerde, uzaktan eğitimin puanla değerlendirilmemesi, öğrencinin zayıf ders sayısına bakılmaksızın üst sınıfa geçirilmesi kararlaştırıldı. Birinci dönem zayıf notu olan öğrencilere, notlarını yükseltmek için bir seçenek sunulmaması tepki çekti.

HAFTASONU DA EĞİTİM YAPILABİLECEK

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ardından yüz yüze eğitime verilen zorunlu ara nedeniyle okul öncesi, ilk ve ortaöğretim kurumları yönetmeliklerinde düzenleme yapıldı. Yeni düzenlemede, öğrencilerin yıl sonu başarı durumları ve telafi eğitimlerine ilişkin değişikliklere yer verildi.

Koronavirüs salgını nedeniyle değişiklik yapılan yönetmeliklere, “Olağanüstü durum, sel, deprem, elverişsiz hava şartları ve benzeri doğal afetler ile salgın hastalık gibi nedenlerle ilçe, il veya ülke genelinde eğitim öğretime ara verilecektir” maddesi eklendi. Eğitime verilen arada gerçekleştirilen uzaktan eğitimlerin puanla değerlendirilmeyeceği belirtildi. Zorunlu arada işlenemeyen konuların işlenmesi ve buna bağlı kazanımların elde edilebilmesi için “Gerekli görülürse” hafta sonları da eğitim yapılabileceği bildirildi.

Yönetmelikteki en dikkati çeken madde ise öğrencilerin yıl sonu puanına ilişkin düzenlemenin yer aldığı madde oldu. İlkokul dördüncü sınıf ile ortaokuldaki öğrencilerin, dönem sonu puanının kaç olduğuna bakılmaksızın üst sınıfa geçirileceğini kaydeden yönetmeliğe, “Var olan dönem puanı öğrencilerin yıl sonu puanı olarak kabul edilecek, bu puan diğer hesaplamalarda da kullanılacaktır” maddesi eklendi. İlkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıflardaki öğrencilerin her şekilde bir üst sınıfa geçebileceği ifade edilirken “Ancak ilkokullardaki öğrencilere, velilerin yazılı talebi halinde sınıf tekrarı yaptırılabilecektir” denildi.

DEVAMSIZ ÖĞRENCİLER SINIFTA KALACAK

Okulöncesi ve ilköğretim kurumları yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerin bir benzeri de Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde gerçekleştirildi. Yönetmelik değişikliği kapsamında hayata geçirilen ya da geçirilmesi planlanan uygulamalar şunlar oldu:

- Doğrudan sınıfı geçme şartlarını sağlamayan öğrenciler alt sınıflar da dahil başarısız ders sayısı toplamına bakılmaksızın sorumlu olarak geçecek.

- Teorik ve uygulamalı derslerin eğitimini işletmelerde yoğunlaştırılmış olarak gören öğrenciler, önceki sınıflarda yoğunlaştırılmış eğitim programına katılmış olmaları şartıyla bir üst sınıfa geçeceklerdir.

- Devamsızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalan öğrenciler bu kapsamında değerlendirilmeyecek.
 

Birgün