Meclis'te çocuk hakları paneli

Meclis'te çocuk hakları paneli

AK Parti'li Gürkan: - "Çocuklara karşı ikinci kez cinsel taciz suçu işleyen kişiye testosteron tedavisi yapılmalı"- CHP'li Türmen: - "15 yaş altındakilere cinsel taciz suçunda ceza 3 yıldan başlıyor, 15-18 yaş arasında ceza şikayete bağlı ve 6 ayd

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, çocuklara karşı ikinci kez cinsel taciz suçu işleyen kişilere testosteron tedavisi uygulanması gerektiğini, bunun ABD gibi çağdaş ülkelerde de yapıldığını söyledi.

Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Çocuk Hakları İzleme Komitesi himayesinde, UNICEF, Uluslararası Çocuk Merkezi ve Yasama Derneği'nin ortaklığında Çocuk Haklarının Korunmasında Uluslararası Hukuk Paneli düzenlendi.

Panelin açılışında konuşan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Türkiye'nin genç nüfusa sahip ülke olduğunu belirterek, politikaların temelinde çocuk unsuru olmasının önem taşıdığını ifade etti.

Türkiye'nin çocuk politikasında son yıllarda büyük adımlar attığını dile getiren Ünüvar, "Çocukları doğru dünyada yaşatmak politikacılara düşen en önemli görev" dedi.

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan da çocuklara yönelik cinsel istismar suçlarının yer aldığı ceza mevzuatı hakkında bilgi verdi, cezaların artırılmasını öngören yasa teklifinin getireceği yeniliklerden bahsetti.

Çocuklara karşı cinsel istismar suçunun cezasının çağdaş ülkelerde 10 yıl hapisten başladığına dikkati çeken Gürkan, Türkiye'de daha düşük olan ceza miktarının artırılması gerektiğini söyledi. Teklifle testosteron tedavisinin öngörüldüğünü de anlatan Gürkan, "Düzenleme basında 'hadım yasası' olarak yer aldı ama hadımla ilgisi yok. Çocuklara karşı ikinci kez cinsel taciz suçu işleyen kişiye testosteron tedavisi yapılmalı. Bu uygulama ABD gibi çağdaş ülkelerde var" diye konuştu.

-Çocuk gelinler

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen ise çocukların cinsel istismarındaki en büyük sorunun "çocuk gelinler" olduğunu ifade etti. Toplumun çocuklara karşı işlenen cinsel suçlara karşı duyarlı olduğunu, ancak kızların çocuk yaşta evlendirilmesinin toplum tarafından kabul gördüğünü belirten Türmen, sorunun sadece Türkiye'de değil, dünyada yaygın olduğuna işaret etti.

Dünyada her yıl 14 yaş grubunda 2 milyon kız çocuğun doğum yaptığını kaydeden Türmen, "Oyuncak bebekle oynarken dünyaya gerçek bebek getiriyor ve ne yapacağını anlayamıyor. Bunlar, çocuk gelinlerde ilerleyen yıllarda ağır yaralar açıyor" dedi.

Türk Ceza Kanunu'nda 15 yaş altındaki çocuklara cinsel taciz suçuna 3 yıldan 8 yıla kadar, 15-18 yaş arasındaki çocuklara şikayete bağlı olarak 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğünü anlatan Türmen, "Bunu anlamak mümkün değil. Arada büyük fark var. Türk Ceza Kanunu'nda 15 yaş sınırı kaldırılmalı" diye konuştu.

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel ise suça muhatap olan çocukların gelecekte de suça meyilli olduklarını belirterek, sorumluluk sahibi kesimlerin üzerine düşeni yapmasının şart olduğunu söyledi.

Demirel, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" sözünün doğrusunun "insanı yücelt ki devlet yücelsin" olması gerektiğini ifade ederek, çocuk hakları konusunda "Kitap yazmak, büyük sözler söylemek yetmiyor" dedi.

Demirel, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara kapısını açtığını, ancak 11-12 yaşındaki Suriyeli kızların dedeleri, babaları yaşındaki erkeklerde para karşılığı evlendirildiğini belirterek, buna önlem alınmasını istedi.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, bir ülkenin geleceğinin çocukların bugününe bakılarak görülebileceğini dile getirdi.

Çocuğa şiddetin coğrafyası olmadığını, her ülkede çocukların şiddete ve cinsel istismara maruz kaldığını anlatan Ata, yasa yapıcı Meclis'e çocuk haklarının korunmasında daha büyük görev düştüğünü belirtti. Ata, cezaevlerinde çocuk tutuklu ve hükümlülerin bulunduğuna da dikkati çekerek, "Türkiye, cezaevlerinde terörist çocuk barındıran ülke durumundan bir an önce kurtulmalı. Ülkemizde nasıl gelecek hayal ediyorsak, çocuklarımıza o hayatı vermeliyiz" diye konuştu.

Muhabir: Ali Hakan Der
Yayınlayan: Sefa Salantur