“Medya Günleri” Seminerleri Sona Erdi

“Medya Günleri” Seminerleri Sona Erdi

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Basın İlan Kurumu (BİK) Malatya İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "Medya Günleri" etkinliği sona...

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Basın İlan Kurumu (BİK) Malatya İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "Medya Günleri" etkinliği sona erdi. Seminerin son gününde Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sena Arvas, "Basının Sorunları, Yerel Basında Sosyal Medya Uygulamaları" konusunda bilgiler anlattı.

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi ve BİK Malatya Şube Müdürlüğü işbirliği ile 13-14-15 Nisan tarihlerinde İnönü Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Medya Günleri" konulu seminerlerin son gününde iki konuşmacı yer aldı. İlk olarak BİK Malatya Şube Müdürü Nihat Abacı, "Tecrübe Paylaşımı" konulu seminerinde, çeyrek asrı aşan gazetecilik hayatından notlar anlattı ve genç meslektaşlarına tavsiyelerde bulundu. Abacı, "Bazı haberler vardır ki, sonraki aşamalarını da takip etmek gerekir. Bunun için ajandanızı iyi kullanın ve tarihleri not edin. Mesela bir çocuk karaciğer nakli oldu ve bunu haber yaptınız. 6 ay sonrasına masa takvimine not düşüp, o çocuk 6 ay sonra ne yapıyor, bir kez daha haber yapabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Özel haberin daha değerli olduğunu ve okuyucusunun daha çok olduğuna dikkat çeken Abacı, gazetecilere özel haber yapmayı önerdi. Abacı, "Hayatınızı birleştireceğiniz insana, hem kendinizle hem de mesleğinizle evlendiğini söylemelisiniz. Diğer türlü mutsuz olursunuz" dedi. Muhabirlik refleksi, heyecan, bilgi birikimi, teknolojiyi takip etme ve kullanma, haber kaynakları, habere erişim noktaları gibi konularda da konuşan Abacı, basında çalışan insanların toplumda sürekli göz önünde bulunmasından dolayı her yönleriyle örnek, sorumluluklarını bilen insan olması gerektiğini vurguladı. "Sorumluluğumuz, sorunlarımızdan önce gelir" diyen Abacı, basın mesleğinin öneminden söz etti. Abacı, Basın İlan Kurumu'nun görevleri hakkında da bilgi aktardı. Abacı, Basın İlan Kurumu'nun yapısı, işleyişi, gazetelerin uymak zorunda oldukları kurallar, resmi ilanların dağıtımında geçerli olan kriterler, basın derneklerine ve gazetecilere yapılan yardımlar, yazılı basın ve internet medyası ile ilgili kurumsal çalışmalar gibi konularda da bilgi verdi.

Daha sonra Bolu İzzet Baysal Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sena Arvas, "Basının Sorunları, Yerel Basında Sosyal Medya Uygulamaları" konusunda seminer verdi. Arvas, Malatya İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin yerel basın için avantaj olduğuna dikkat çekti. Arves, "Bu öğretim yılında Gazetecilik Bölümü'ne 60 öğrenci alınması ile yerel basın, çalıştıracak kalifiye elemanı buradan temin etmiş olacaktır. Bu bir avantajdır" ifadelerini kullanarak, yerel basının önemini dile getirdi. "Yerel basın, basının özü ve çekirdeğidir. Yerel medya mahallemizin çocuğu gibidir" diyen Arvas, basının teknolojiyi kullanıp, özellikle gazetelerin tasarımları ile albenisi olması durumunda daha fazla reklam alabileceklerini ve daha fazla satacaklarını vurguladı. Yerel gazetelerin evlere girmesi için ev hanımlarına yönelik haberlerin arttırılmasını öneren Arvas, "Yerel gazeteler evlere de girmelidir. Çünkü reklam veren firmalar, eve girmeyen gazetelere reklam da vermiyor" sözlerini kaydetti. Arvas, seçim öncesi yerel gazete sayısının artması ile gerçekten işi yapanların reklam pastalarının bölünmüş olduğunu vurguladı. Naylon, balon ve korsan gazetelerin mesleğe verdiği zararlardan da söz eden Arvas, bunun da maalesef önlenemediğini aktardı. Basın İlan Kurumu'nun yerel gazetelere eşit ilan dağıttığını belirten Arvas, "BİK'ten talebimiz, yaygın gazetelerin bölge ve il ekleri çıkarmalarını engellemelidir. Bunu yapanların ilanları konusunda ceza vermelidir. Böylece il gazetelerin reklam pastalarının bölünmesini engellemiş olurlar" diye konuştu.