Mehmetçik Afrin’de hain tuzakları temizliyor

Mehmetçik Afrin’de hain tuzakları temizliyor
Güncelleme:

Zeytin Dalı Operasyonu 27'nci gününde devam ederken Genelkurmay Başkanlığı, Afrin'de yapılan mayın temizleme operasyonlarının görüntülerini yayınladı.

Genelkurmay Başkanlığı Foto Film Merkezi Komutanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde ilerleyişini sürdüren askeri birliklerin teröristlerin kullandığı ‘topuk koparan’ olarak bilinen antipersonel kara mayınlarını temizleme operasyonu görülüyor.

TERÖRİSTLER SİNSİ MAYINLARI DÖŞEYEREK KAÇIYOR

Genelkurkurmay Youtube kanalında yayınlanan görüntülerde ilerleyişini sürdüren tim dedektörlerle adım adım mayın taraması yapıyor ve ‘topuk koparan’ antipersonel veya tuzaklanan kara mayınlarını tek tek tespit ederek yok ediyor. Askeri tim mayın tespiti sırasında ‘hassas burunlu’ K-9 köpekleri kullanıyor ayrıca herhengi bir uzaktan tetikleme ve patlatma riskine karşı ‘jammer’lar kullanıyor.

ULUSLARARASI ANLAŞMALARA GÖRE ‘YASAK’

Antipersonel mayınların kullanılması uluslararası anlaşmalara göre yasaklanmış durumda. Uluslararası Ottawa Antlaşması’na anti-personel mayınların kullanılması, stoklanması, üretilmesi ve transferinin yasaklanmıştır. Türkiye de bu anlaşmaya imza atarken PYD/PKK bu mayınları Afrin’de Mehmetçik’e karşı kullanıyor.

Topuk koparan mayınlar özellikle hızlı ilerleyen askeri birlikleri yavaşlatmak için kullanılıyor. Mayınlar küçük ebatta ve gizlenmesi kolay olduğu için askeri birlikler tarafından kolaylıkla bulunamıyor dedektör veya malın köpekleriyle tespit ediliyor. Bu nedenle askeri birliklerin arazide ilerleyişini zorlaştıran bir unsur olarak özellikle terör örgütleri tarafından sık sık kullanılıyor.