Merkez Bankası’na kayıp rezerv davası

Merkez Bankası’na kayıp rezerv davası
Güncelleme:

Halkın Kurtuluşu Partisi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kime, ne kadar ve hangi kurdan sattığı bilinmeyen 126.3 milyar dolarlık döviz rezervleriyle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) Merkez Bankası’nın (MB) kime, ne kadar ve hangi kurdan sattığı bilinmeyen 126.3 milyar dolarlık döviz rezervleriyle ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda MB Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından hemen önce ucuz kurdan alınıp daha sonra yüksek kurdan satılan 842 milyon doların da araştırılması talep edildi.

Suç duyurusunda MB eski Başkanı Naci Ağbal'ın 20 Mart'ta görevine son verildiği, ancak döviz mevduatların 18-19 Mart tarihlerinde 842 milyon dolar birden arttığı belirtilirken, “Bu durum göstermektedir ki, görevden alma işlemini birileri önceden bilmektedir ve bu kişiler bu durumu fırsata çevirmiştir. Cuma günü düşük değerden alınan döviz pazartesi günü yüksek fiyatla bozdurulmuştur” iddiasında bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dönemin Hazine ve Maliye bakanları Berat Albayrak ve Lütfi Elvan ile MB başkanları Murat Uysal ve Naci Ağbal'ın şüpheli olarak isimlerine yer verilen suç duyurusunda görevi kötüye kullanma ve irtikap suçlarının işlenmiş olabileceği iddia edildi. Dilekçede, MB'nin 2019'da 33 milyar dolar, 2020'de de 93.3 milyar dolar olmak üzere iki yılda 126.3 milyar dolarlık rezervin kamu bankaları üzerinden satıldığı, buna rağmen doların 6 liradan 8 liraya çıktığı, faizlerin yükseldiği belirtildi. Dilekçede “Rezervlerden hangi tarih ve saatte, kime, ne kadar dolar-Euro satışı yapıldığı kayıtlı olmasına rağmen bu şirket veya kişiler açıklanmamıştır. Bu durum yandaş kişi veya şirketlere haksız kazanç sağlandığının açık göstergesidir” denildi.