Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı Tartışması Damga Vurdu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne, 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı Tartışması Damga Vurdu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı İsmail Yerlikaya, Mersin için hazırlanan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda nükleer santrale yer...

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanı İsmail Yerlikaya, Mersin için hazırlanan 1/50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda nükleer santrale yer verilmemesi ve 1/100 binlik plana uymaması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planı kabul etmediğini belirtti. Yerlikaya, Bakanlık Müsteşarının, "100 binlik planımıza uymak zorundasınız. Aksi takdirde 100 binliği deldirmeyiz, değişikliği de kabul etmeyiz" dediğini aktardı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısı'na, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/50 binlik Çevre Düzeni Planı damga vurdu. Nisan ayı toplantısının birinci birleşiminde, dilek ve temenniler bölümünde söz alan Meclis AK Parti Grup Başkanı İsmail Yerlikaya, söz konusu planda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın daha önce onayladığı 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'na uyulmadığı ve bazı devlet projelerine yer verilmediği gerekçesiyle 50 binlik planı kabul etmediğini söyledi.

"SIKINTI BÜYÜK DEDİM"

Yaklaşık bir yıl önce başlayan 50 binlik plan çalışmaları çerçevesinde sürecin çok uzadığını ve Mersin'in çok fazla zaman kaybettiğini dile getiren Yerlikaya, bu süreçte Mersin'deki birçok kurum ve STK ile toplantılar yapılarak, görüşlerinin alındığını anlattı. Yapılan planda bir emek olduğunu ve Mersin'in ihtiyaçlarını karşıladığını vurgulayan Yerlikaya, "En son sivil toplum kuruluşları ve plancılarla yapılan toplantıda bir öğrenci, sunumu yapan profesöre, "Biz Akkuyu Nükleer Santrali'ni istemiyoruz. Planlardan kaldırdınız mı?" diye sordu. O da, "Bu planlardan onu kaldırdık" dedi. Bunun üzerine salonda bir alkış koptu ve ben "Tamam, sıkıntı büyük" dedim" diye konuştu.

Yerlikaya, bundan çok kısa süre sonra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan toplantıda da devletin bir projesi olan Mersin Limanı içerisine yapılan Konteyner Aktarma İstasyonu'nda inceltmeye gidildiğinin aktarılması üzerine, Deniz Ticaret Odası yetkililerinin, "Bu devletin bir projesi. Buraya çok büyük gemiler gelip malı indirecek, daha küçük gemilerle Avrupa ülkelerine aktarılacak. Yanlış yapıyorsunuz" dediklerini ifade etti. Bir meclis üyesinin de "Akkuyu'yu kaldırıyorsanız, siz bu planları yapmak istemiyorsunuz" dediğini dile getirdi.

"BİZİM PLANA UYMAK ZORUNDASINIZ. 100 BİNLİĞİ DELDİRMEYİZ, DEĞİŞİKLİĞİ DE KABUL ETMEYİZ"

Bu gelişmeler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan kendilerini davet ettiklerini belirten Yerlikaya, "Bu konuları müsteşarla görüştük. Müsteşar, 1970'lerde yerinin işaretlendiği Akkuyu'dan özellikle bahsederek, "Siz bir Çevre Düzeni Planı yapıyorsunuz. Bu planlarda, bizim 100 binlik planımızda yer alan devletin projelerini kaldırıyorsunuz. 100 binlik plana uymak zorundasınız. Sizin uymanız gereken üst ölçektir. Bir plan hiyerarşisi var. Siz bunu çiğniyorsunuz. Bizim 100 binlik planımıza uymak zorundasınız. Aksi takdirde 100 binliği deldirmeyiz, değişikliği de kabul etmeyiz" dedi.Müsteşar, nükleer santralle ilgili yapılmış olan uluslararası sözleşmeler olduğunu ve kesinlikle kaldırılmayacağını da aktardılar. Bakanlık, üst ölçeklere uymadığımız için şu an bizim planımızı kabul etmiyor. Biz bu planı oy çokluğuyla meclisten geçirebiliriz ama askı sürecinde itirazlar olacak, Bakanlık da taraf olacak ve bu iş tekrar mahkemeye gidecek. Burada kaybeden Mersin olacak. Devletin planlarının engellersek bu planın da çıkması zor ve süreç tekrar uzayacak" dedi.

"100 BİNLİK PLAN, 2 BİNİN ÜZERİNDE İTİRAZ OLMASINA KARŞIN ALELACELE ONAYLANDI"

Daha sonra konuyla ilgili görüşlerini aktaran Başkan Kocamaz ise 100 binlik planın, 2 binin üzerinde itiraz olmasına karşın alelacele onaylandığını, tepki gelmemesi için de Mersin Valiliği'nin birkaç toplantı yapıldığını ifade etti. O dönemde Valiye, "Bu plan onaylandı. Biz burada cambaza bakıyoruz. Yaptığımız iş havanda su dövmek. Hiçbir karşılığı olmayan, zaman kaybından başka bir işe yaramayan çalışmalar" dediğini aktaran Kocamaz, şöyle devam etti: "Herkesin gönlüne göre plan yapma şansımız yok. Bu kentinde beklentileri var. 100 binlik planlar Bakanlığın uhdesinde olan planlar. 50 binlik planların da buna uygun olması lazım" ifadelerini kullandı.

Kocamaz, "Zaten nükleer santral de yine Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda işaretlenmiş. Ama aynı Bakanlık, bu bölgede 8 tane de turizm bölgesini işaretlemiş. Kendi içerisinde bir tezat olduğunu hepimiz görüyoruz. Bizim gönlümüzden geçen bir an evvel planın tamamlanması, onaylanması, Mersin'in önünün açılması. Bu konuda kararı verecek olan meclis. Meclisin de mutlaka kentin dinamikleriyle yaptığı görüşmeler vardır. Biz bu planı defalarca herkesle tartıştık.Bu imar planı inanıyorum ki, Mersin'in önünü açacak plan, çünkü herkese danışılarak bugünlere gelindi" dedi.

"BAKANLIĞIN NÜKLEER SANTRAL TEPKİSİYLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Nükleer santralle ilgili yapılan anketlerde, Mersin halkının nükleer santrale sıcak bakmadığının ortaya çıktığına işaret eden Kocamaz, "Üniversite hocaları, halkın taleplerini değerlendirerek nükleer santrali 50 binlik planda göstermek istemediler. Tabi işin bir de gerçeği var, biz gerçekten zor durumdayız. Bir taraftan Mersin'in önünü açmaya, beklentileri karşılamaya çalışırken, bir taraftan da Bakanlığın bu konudaki tepkisiyle karşı karşıyayız. Mecburen bir orta yol bulunması gerekiyor. Bu konuda meclis değerlendirmesini yapar. Amacımız, onaylanmayacak bir plan değil. Havanda su dövmek istemiyoruz. Bunları düşünerek kararımızı vereceğiz" dedi.