’Mimar Sinan Ve Su Sempozyumu’ Mağlova Kemeri İle Kapandı

’Mimar Sinan Ve Su Sempozyumu’ Mağlova Kemeri İle Kapandı

Sultangazi'de 3 gündür devam eden Uluslararası Mimar Sinan ve Su Sempozyumu'nun kapanış oturumunda, "Kemerlerin Süleymaniye"si olarak nitelendirilen Mağlova...

Sultangazi'de 3 gündür devam eden Uluslararası Mimar Sinan ve Su Sempozyumu'nun kapanış oturumunda, "Kemerlerin Süleymaniye"si olarak nitelendirilen Mağlova Kemeri tüm detaylarıyla konuşuldu.

Sultan Gazi Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Mimar Sinan ve Su Sempozyumu'nun son oturumu Sultangazi Belediyesi Nikah Sarayı'nda yapıldı. Yurt içi ve yurt dışından 38 konuşmacının katıldığı programda Mimar Sinan'ın eserleri ve bilinmeyen yönlerine değinilirken, günümüz mimarisi de değerlendirildi. Sempozyuma Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, onur konuğu Prof. Dr. Semavi Eyice ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sempozyumun kapanış oturumu Sultangazi Belediye Başkanı Altunay'ın konuşmasıyla başladı. Konuşmasında Mimar Sinan ve eserlerine değinen Altunay, Mimar Sinan'ın eserlerinde uyguladığı teknik ve gösterişin günümüzde de kullanılması gerektiğini söyledi. Mimar Sinan'ı anlamanın tarihe ışık tutacağını ifade eden Altunay, "Mimar Sinan'ı anlamak aslında belki de köklerimizi tanımak, tarihi derinliklere inmek, oralarda yapılanları günümüze taşımak, o yapılanları korumak ve gelecek nesillere aktarmak, yaşatmak gibi önemli görev ve sorumluluğumuz var. Eğer oradan ibret alabilirsek, iyi bir ders çıkarabilirsek belki bundan sonraki mimari yapılarımızda da onu örnek alarak geleceğimizi daha iyi şekillendirecek ve gençlerimize çok daha güzel bir miras bırakmış olacağız. Şöyle bir soru yöneltebiliriz kendimize; Mimar Sinan dönemi Osmanlı dönemi, Selçuklu dönemi, onları çok güzel anıyoruz, yad ediyoruz. Çünkü yaptıkları eserler hala yaşıyor, çok güzel eserler bırakıyorlar. Peki bizi nasıl anacaklar? Biz nasıl mimari bırakıyoruz. Başladığımız inşaatlarda kaliteye mi önem veriyoruz, sükseye mi?" dedi.

"YENİ SİNANLAR YETİŞTİRMELİYİZ"

Altunay, İstanbul'da turistlerin cazibe noktalarının Mimar Sinan'ın eserleri olduğuna dikkat çekti. Mimar Sinan'ın eserlerinin halen övünç kaynağı olduğunu ifade eden Altunay, "Yeni Sinanlar yetiştirmeliyiz. Ders alacağımız köklü bir tarihimiz, derin bir mazimiz var. Onları gün yüzüne çıkarmak, onları daha iyi tanımak, o eserlerini inceleyip o eserlere uyumlu çalışmalar yapmak bizim görevimiz. İki gündür devam eden bu çalışmalarda Mimar Sinan'ın sadece o eserlere değil, ruhuyla, kimliğiyle o eserlere, o taşlara nasıl ruhunu kazıdığına şahit olduk, olmaya da devam edeceğiz. Çünkü bundan sonra Mimar Sinan su günlerini yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Sempozyumun son gününde Mimar Sinan'ın "Kemerlerin Süleymaniye'si" olarak nitelendirilen Mağlova Kemeri de tüm detaylarıyla konuşuldu. Belediye Başkanı Cahit Altunay, Mağlova Kemeri'nin Sultangazi için olan önemine değindi. Altunay, yurt dışından birçok bilim adamının Mağlova Kemeri'ni görmek için Sultangazi'ye geldiğini de sözlerine ekledi.

Sempozyuma onur konuğu olarak davet edilen Prof. Dr. Semavi Eyice ise, Mağlova Kemeri ile ilgili anılarını paylaştı. Eyice, Alibeyköy Barajı yapımına eserin sular altında kalma ihtimali olduğu için karşı çıktığını söyledi. Açılış konuşmalarının ardından Türk Sineması'nın 100. yıl eserleri kapsamında hazırlanan, yapımcılığını ve yönetmenliğini Umut Mete Soydan'ın yaptığı Mağlova Belgeseli gösterildi. Programın sonunda ise Doç. Dr. Ali Uyumaz, Dr. Celal Kolay, Dr. Silvia Erdem, Dr. Olcay Aydemir ve Yönetmen Umut Mete Soydan'ın katıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi.