Motorin fiyatına 1 haftada 4'üncü zam geliyor

Motorin fiyatına 1 haftada 4'üncü zam geliyor
Güncelleme:

Brent petrol fiyatları 100 doları aştı, akaryakıt ürünlerinden motorine 1 hafta içerisinde 3'üncü zam geldi. Bugünden itibaren geçerli olmak üzere 95 kuruş zam gelen motorine bu geceden itibaren bir zam daha bekleniyor.

Geçtiğimiz haftadan bu yana neredeyse hemen her gün zam yapılan akaryakıt fiyatları yeni güne de zamla başladı.

Geçtiğimiz hafta 77 kuruş ve 1 lira 7 kuruşluk zam yapılan motorinin litre fiyatı bu gece yarısından itibaren 95 kuruş daha arttı. Benzinde ise fiyat değişikliği yapılmadı.

Zamla birlikte İstanbul'da litresi 25 lira 8 kuruştan satılan motorinin litre fiyatı 26 lira 3 kuruşa yükseldi. Öte yandan motorinin litresi İzmir'de 26 lira 15 kuruşa, Ankara'da ise 26 lira 14 kuruşa çıktı.

YENİDEN ZAM GELİYOR

Akaryakıt sektörü kaynaklarının aktardığına göre, bu geceden itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına 90 kuruş zam gelecek.

Motorine dün gece de 95 kuruş zam gelmişti.

Benzinde ise bu gece zam beklenmiyor.

İŞTE GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI (25 AĞUSTOS PERŞEMBE)

İSTANBUL
Benzin: 21,14
Motorin: 26,03

ANKARA
Benzin: 21,25
Motorin: 26,14

İZMİR
Benzin: 21,25
Motorin: 26,15

REKOR HAZİRAN AYINDA GELDİ

Petrol ve kur etkisi ile Haziran’da akaryakıt fiyatları rekor seviyelere çıktı. Benzin 27,50 TL’yi aşarken motorin 30 TL’yi buldu. Yurt içinde enflasyonun son 24 yıla çıkmasında akaryakıt maliyetleri de en temel etken oldu.

PETROL YÜZDE 10 KAYIPTAN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Brent petrol fiyatı ayın ilk haftasında 6 ayın en düşük seviyesini gördü. Dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden Çin’de ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması, ABD’de ham petrol rezervlerinin artması ve küresel büyümeye dair olumsuz fiyatlamanın sürmesi düşüşte etkili oldu. Fiyatlar aybaşındaki 102,45 seviyesinden 91,70’e geriledi, yani yüzde 10’dan fazla düşüş yaşandı.

 Ancak bu hafta fiyatlar yeniden 100 doların üzerine fırladı. Petrol üretici ülkelerden Suudi Arabistan’dan uyarı geldi. Enerji Bakanı vadeli fiyatlardaki farkın yüksek olmasına ve oynaklığın artmasına tepki göstererek bu durumu OPEC toplantısında konuşup önlem alacaklarını söyledi. Önlemler içinde arz kesintisine gitmek de var dedi ki bu olasılık fiyatı yükseltti.

 BRENT PETROLDE SON DURUM

 Geçtiğimiz haftadan bu yana 100 doların altında fiyatlanan brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 101,73 dolardan işlem görüyor. 

 

 AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

 Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.