Musul operasyonu; gazeteciler cepheye alınıyor

Musul operasyonu; gazeteciler cepheye alınıyor

Irak'ta IŞİD'in elinde tuttuğu Musul kentinin kurtarılması operasyonunu takip etmek için bölgeye gelen yüzlerce gazeteci, cepheye alınmaya başlandı.

Türkiye başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden gelen gazeteciler, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentine 40 kilometre mesafede bulunan Musul'un güneydoğusundaki Peşmerge'nin Hazır Cephesi'ne alınıyor. Başlamak üzere olan operasyonun takip edilebilmesi için gazetecilerin, Peşmergelerin kontrolünde, Musul'un diğer cephelerine sevk edileceği aktarıldı. 

 
Gazeteciler Peşmerge arkasında

Operasyonu yakından takip edecek gazetecilerin, güvenlik ve askeri planın gizliliği gerekçesiyle Peşmergelerin cephe arkasında konuşlandırılacağı kaydedildi. Musul'un kuzey, doğu ve güney bölgelerinde Peşmerge'nin 5 cephesi var. 

Söz konusu bölgelerde Peşmergelerin yanı sıra Irak ordusu, Türk askerleri tarafından eğitilen Ninova Muhafızları da cephelere konuşlanmış durumda. Hazır Cephesi'ndeki gazetecilerin görüntü almasına izin verilmedi.

General saat verdi

Irak Federal Polis Komutanı KorgeneralRait Şakir Cevdet, "Musul'u kurtarma operasyonu önümüzdeki saatlerde başlayacak" açıklamasında bulunarak, "Operasyon, kentin batı yönünden olacaktır" diye konuştu.

Gazetecilerin, Musul operasyonu ile Havice operasyonlarının eş zamanlı olarak başlayıp başlamayacağı sorusu üzere Cevdet, Musul operasyonu ile Havice operasyonunun ayrı ayrı planlar olduğunu ve eş zamanlı olmayacağını ifade etti.

Korgeneral Cevdet, Musul ile ilgili çok yakında güzel haberler alacaksınız" derken, Irak Hava Kuvvetleri, Musul halkının güvenliği adına, IŞİD'e yakın bölgelerden uzak durmaları için havadan on binlerce broşür attı.