Mutluluk Günü bize mutluluk getirir mi?

Mutluluk Günü bize mutluluk getirir mi?

Doç. Dr. Tayfun Doğan’a göre etrafımızdaki birkaç kişiye yardım edip onları mutlu ederek, kendimizi daha iyi hissetme yolunda önemli bir adım atabiliriz.

Yarın 20 Mart Uluslararası Dünya Mutluluk Günü. Terör saldırıları nedeniyle her geçen gün daha da mutsuzlaştığımız şu günlerde, böyle bir gün bizim için ne ifade etmeli, bizi nasıl harekete geçirmeli? Pozitif Psikoloji çalışmaları yapan Doç. Dr. Tayfun Doğan’a göre etrafımızdaki birkaç kişiye yardım edip onları mutlu ederek, kendimizi daha iyi hissetme yolunda önemli bir adım atabiliriz.

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Doğan, Birleşmiş Milletler’in 2012 yılında aldığı kararla 20 Mart’ı “Uluslararası Mutluluk Günü” olarak ilan ettiğini belirterek, “Amaç her yıl tüm insanların bir günlüğüne dahi olsa mutluluğu hatırlamaları, birbirlerine hatırlatmaları ve mutlu olmak için bir şeyler yapmalarıdır” dedi.

Pozitif Psikoloji üzerine çalışmalarda bulunan Doç. Doğan, şöyle devam etti:

“İnsanlık olarak bilimde ve teknolojide inanılmaz gelişmeler yaşıyoruz. Kuşlar gibi uçuyoruz, balıklar gibi yüzüyoruz, sesi, görüntüyü iletiyoruz ancak insaniyet açısından çok az yol kat edebildik. Hala dünyanın her yerinde savaşlar var, yoksulluk var, acı var, işkence gören insanlar var. En önemlisi her gece yatağına aç giren milyonlarca çocuk var.

Bu kadar çok acının olduğu bir zamanda, bir günlüğüne dahi olsa “mutluluğu” hatırlamak ve hem kendi iyi şartlarımızın farkına varmak hem de diğer insanları mutlu etmek adına bir şeyler yapmak önemlidir diye düşünüyorum.

Uzun zamandır mutluluk konusunda bilimsel araştırmalar ve çalışmalar yapıyorum. Şunu net olarak söyleyebilirim ki, tüm insan eylemlerinin nihai hedefi mutlu olmaktır. İnsanlar farkında olarak ya da olmayarak hep mutluluğun peşinde koşmaktadırlar. Mutluluğun algılanışı ve anlamı kültürden kültüre farklılaşsa da evrensel olarak bir mutluluk kavramından bahsedebiliriz. Mutluluk en genel anlamıyla iyi hissetmektir. Hayatı keyif alarak anlamlı bir şekilde yaşamaktır. Bu açıdan baktığımızda dünyadaki tüm insanlar için mutluluk önemlidir.

Dünya Mutluluk Günü’nü nasıl kutlayacağız, bugün için ne yapacağız diye sorarsanız, bu gün en azından ulaşabildiğimiz birkaç kişiye yardım ederek, onları mutlu ederek işe başlayabiliriz. Ayrıca sosyal medyada, özellikle Twitter’da bu konuda etkinlikler önerilmektedir. #InternationalDayOfHappiness ve #dünyamutlulukgünü hashtaglarını takip edebilirsiniz. Mutlu olmanız ve mutlu kalmanız dileğiyle…”

Leyditurk.com