NATO Genel Merkezi’nde Türk Subay krizi

NATO Genel Merkezi’nde Türk Subay krizi

Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, Brüksel’deki 50 askeri personelden sadece 9’unun kaldığını söyledi...

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre Türkiye, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından NATO, Avrupa ve Amerika’da görevli yüzlerce üst düzey askeri personelinin görevlerine son verdi. Bu subaylar arasında çok iyi eğitimli personel de bulunuyor.

Reuters tarafından görülen “hizmete özel” niteliğe sahip askeri belgede NATO’nun Almanya, Brüksel, Hollanda ve İngiltere’deki merkezlerinde görevli 149 askeri temsilci, 27 Eylül’de 3 gün içinde Türkiye’ye dönme emri aldı.

Birçoğu Türkiye’ye döndükten sonra TSK’dan ihraç edildi, tutuklandı ya da cezaevine gönderildi. Bu bilgiler merkezleri terk eden Türk yetkililerin NATO’daki meslektaşlarına attıkları ve Reuters’ın gördüğü elektronik posta yazışmalarından ya da mektuplarla ortaya çıktı. Mektuplardan birinde yaşananlar ‘cadı avı’ olarak nitelendiriliyor.

BÜYÜKELÇİ YORUM YAPMADI

Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, toplamda 400 askeri temsilci TSK’dan atıldı.

Son ihraçların ardından NATO’da darbe girişimi sonrası Rusya ile askeri alanda yakınlaşmaya çalışan Türkiye’nin stratejisi sorgulanıyor.

Türkiye IŞİD ile savaşta ve sığınmacı krizinde Batı’nın hayati önemdeki müttefiki. Afganistan’daki NATO misyonuna da en fazla katkıda bulunan ülkelerden.

Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, Brüksel’deki 50 askeri personelden sadece 9’unun kaldığını söyledi. Türk askeri temsilciler son toplantılarda yer almadı. Yetkili son toplantılarla ilgili olarak, “Türkiye masada değildi” diye konuştu.

Türkiye’nin NATO’daki büyükelçisi konuyla ilgili yorum yapmadı.

Bir NATO yetkilisi, Türkiye’nin ittifakı, NATO ve Amerika’daki askeri personel değişikliği hakkında bilgilendirdiğini, konunun üst düzeyde NATO ve Türk yetkilileri arasında konuşulduğunu kaydetti.

NATO yetkilisi, “Eminiz ki Türkiye darbeye karışanları adalet önüne çıkardığında hukukun üstünlüğüne bağlı kalacaktır” dedi.

Ankara’da üst düzey bir yetkili ise ayrıntılara girmeden, Türkiye’nin bazı asker ve diplomatları geri çağırdığını bazılarının gelmediğini belirtti.

Yetkili, Türkiye’nin bazı askeri ve diplomatik personeli geri çağırdığını geri çağrılanların hepsinin cezalandırılmadığını söyledi. Aynı yetkili, geri dönmeyenler ve iltica isteyenlerin sorumlu tutulması gerektiğini belirtti, “Darbeye karıştılarsa müttefiklerimizden darbecileri desteklememelerini istiyoruz” dedi.

Geri çağrılanlar, kendilerine suçlama yöneltilmediğini ve açıklama yapılmadığını belirtiyor ve yanlış yapmadıklarını söylüyor.

Ankara’ya çağrılan yetkili, "Darbe girişimi sırasında yurtdışında masaların başındaydık" diyor ve döndüğünde atılacağını ve tutuklanacağını belirtiyor. “Hükümeti devirmek için nedenimiz yok” ifadesini kullanıyor.

Atılanlardan bazıları hapis cezası endişesiyle Türkiye’ye dönmedi. Pasaportları iptal edildi, banka hesapları donduruldu ve emeklilik hakları iptal edildi. Yakınlarının Türkiye’yi terk etmeleri yasaklandı ve bazıları cezaevine gönderildi. Bu bilgiler Reuters’ın gördüğü mektuplardan.

‘HER ŞEYİMİ ALDILAR AİLEMİ BİLE’

Amerika’da 3 yıllığına eğitim almış ve NATO’ya gönderilen bir Türk savaş pilotu eğitmeni“Benden her şeyimi aldılar, ailemi bile” diye konuştu. “Bana yöneltilen suçlama yok” diyen yetkili şimdi Belçika’dan sığınma hakkı istiyor.

TSK’dan atılan Albay Aziz Erdoğan, “Bu mağdurların ortak yönü, hepsi Batılı eğitim almış laik zihniyete sahip insanlar” diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hiçbir yakınlığı olmayan albayın söyledikleri, Brüksel’deki NATO merkezinde meslektaşlarına gönderdiği mektupta yer aldı.