Nato'dan Polonya'da Patriot Tatbikatı

Nato'dan Polonya'da Patriot Tatbikatı

NATO, Rusya'ya karşı daha fazla asker isteyen Polonya'da Patriot füze savunma sistemi tatbikatı gerçekleştirdi

BRÜKSEL (AA) - NATO'nun doğu kanadının hava savunmasını güçlendirmek için Polonya'da Patriot füze savunma sistemi tatbikatı yapıldı.

NATO'dan yapılan açıklamaya göre, tatbikat için Amerikan askerleri Almanya'dan Polonya'ya geçti. "Panter Güvencesi" adı verilen tatbikatta, Polonyalı askerlere Patriot kullanımı öğretildi. Polonya'nın batısındaki Skwierzyna kentindeki tatbikatın amacı, NATO'nun doğu kanadının hava savunmasını güçlendirmek olarak açıklandı.

Polonya'nın 3. Varşova Hava Savunma Tugayı komutanı Albay Andrzej Dąbrowski, tatbikatı önemli bulduklarını belirterek, "Bir kriz durumunda, bu tür tatbikatlar operasyon alanına asker sevkiyatı prosedürümüzü geliştirme ve iletişim kurulması çalışmalarında bize yardım ediyor" dedi.

Tatbikatı yerinde izleyen Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz de, "Bizim modern ve güçlü bir orduya ihtiyacımız var. Böylece müttefiklerimizle beraber, hem kendi toprağımızı hem de NATO'nun doğu kanadını savunabileceğiz" diye konuştu.

Tatbikat, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın NATO'nun ülkedeki askeri varlığını artırmasını istediği haftaya denk geldi. Duda, geçen pazartesi günü Brüksel'deki NATO Karargahı'nı ziyaret ederek, Genel Sekreter Jens Stoltenberg'den Rusya'ya kaşı caydırıcı olabilmek için NATO'nun Polonya'daki askeri varlığını "daha görünür ve kalıcı" hale getirmesini istemişti.

Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından savunmasına daha fazla önem veren Polonya, haziran ayında NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Varşova yönetimi, zirvede NATO'nun kuzey Avrupa'daki varlığının güçlendirilmesine dönük karar alınmasını istiyor. Polonya, gelecek 10 yıl içinde savunmasına 42 milyar avro harcamayı planlıyor.

Polonya, soğuk savaş döneminde SSCB'yle beraber Varşova Paktı'na üyeyken, 1999 yılında NATO'ya katıldı. Rusya, Polonya gibi Doğu Bloku ülkelerinin NATO'ya alınmasına tepkili ve rahatsızlığını her vesileyle dile getiriyor.

Etiketler Rusya Polonya nato