Neü’de Sağlık Kurumlarında Çağdaş Malzeme Yönetimi Teknikleri Konferansı

Neü’de Sağlık Kurumlarında Çağdaş Malzeme Yönetimi Teknikleri Konferansı

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde (NEÜ), Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde (NEÜ), Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, "Sağlık Kurumlarında Çağdaş Malzeme Yönetimi Teknikleri konferansı düzenledi.

AKEF Konevi Konferans Salonundaki programa, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kübra Küçükşen, Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Uludağ, Fakülte Sekreteri Ali Altunyaldız, öğretim üyeleri, öğrenciler ve diğer misafirler katıldı.

Sağlık Sektöründe Modern Malzeme Yönetim Teknikleri sayesinde stokların düzenli kontrol edildiğini belirten Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, RFID ve Pxid Uygulamalarının bu alanda iş yapımını kolaylaştırdığını söyledi. Yöneticilerin, kurumların malzeme yönetimi konusunda hassas davranmaları gerektiğini kaydeden Tengilimoğlu, "Eskiden çok daha fazla israf yapılıyordu. Bu uygulamalar zaman gibi, maliyet gibi konularda tasarruf sağlamamıza yardımcı oluyor. Eskiye nazaran ülkemizde son yıllarda malzeme yönetimi konusunda belli çalışmalar yapılıyor ancak bunun devamlılığının olması önemli" dedi.

Son Teknolojiler Hasta Güvenliğinin İyileştirilmesi Anlamında Çok Önemli

ilaç takip sistemi, RFID (Radyo Frekans Sistemi), barkod gibi teknolojilerin dünyada aktif olarak kullanıldığını belirten Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, RFID teknolojisinin Türkiye'de çok yaygın olmadığını dile getirdi. Bu teknolojinin; tıp alanında hasta takibinde, hasta tanımlamada, sahte ilaçların engellenmesi gibi konularda kullanıldığının altını çizen Tengilimoğlu, "Bu geliştirilen son teknolojiler hasta güvenliğinin iyileştirilmesi anlamında çok önemli. Güvenlik endişeleri, teknik riskleri olmadığını söyleyemeyiz ancak artı yönlerinin çok daha fazla olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Pxis sisteminin amacının ise doğru hastaya doğru dozda, doğru ilacı vermek olduğunu kaydeden Tengilimoğlu, sistemin yetkin olmayanların ilaç erişimlerini de engellediğini söyledi. Bu sayede yanlış hastaya yanlış ilacın verilmesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını da vurgulayan Tengilimoğlu, son gelişmelerle her alanda bir üst sisteme geçilebileceğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Kübra Küçükşen'in, Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu'na hediye takdiminin ardından program sona erdi.