Nevruz Bayramı

Nevruz Bayramı

Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'te Nevruz Bayramı dolayısıyla törenler düzenlendi

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir, Kütahya ve Bilecik'te Nevruz Bayramı dolayısıyla törenler düzenlendi.

Eskişehir Vilayet Meydanı'nda gerçekleştirilen programda, mehteran takımının gösterisinin ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna yaptığı konuşmada, nevruzun temelinde barış ve dostluk yattığını belirtti. Nevruzun her şeyden önce "barış günü" olduğunu dile getiren Tuna, şunları kaydetti:

"Barış ve huzurun sembolü olmuş nevruzun masumiyetine kirli elleriyle uzanmaya yeltenenler var. Osmanlı'nın 'Nevruz-ı mübarek' olarak adlandırdığı bu bayramı, devleti yaşatmak için insanı yaşatmayı gaye edinmiş bir ecdadın torunları olarak, manasına ve mesajına uygun ve kardeşlik duygularını pekiştirerek kutlamaya devam edeceğiz. 35 yıldır nice ocaklar söndüren terörle mücadelenin kesin kararlılıkla sürdüğü şu dönemde tıpkı Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi kahraman vatan evlatlarımız bir destan yazıyor. Ülke olarak bu onurlu ve kararlı mücadelemiz sürerken bize düşen, yüreklere korku salmayı hedefleyenlere, toplumda panik duygusunu yaymaya çalışanlara karşı metanetimizi, sükunetimizi korumaktır."

- "Bizim, dilimiz, dinimiz bir"

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Kırgızistan Temsilcisi Kocageldi Kuluyev ise UNESCO'nun Nevruz Bayramı'nı 2009'da 'Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil ettiğini belirtti.

Tüm Türk dünyasının Nevruz Bayramı'nı kutlayan Kuluyev, "Nevruz, sofraların güzel nimetlerle dolduğu, ışıltılı günlerin çoğaldığı bir bayramdır. Nevruz Bayramı'nın tüm Türk dünyasına güzellikler getirmesini diliyorum.'' dedi.

Programa katılan Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov da "Türk dünyasının ortak manevi mirası olan Nevruz Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum. Bizim dilimiz, dinimiz bir. İki ülkenin bayrağı da kırmızı. Bizim bayrağımızda güneş, sizin bayrağınızda ay ve yıldız var. Biz biriz ve beraberiz." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Tuna ve protokol üyeleri nevruz ateşinin üzerinden atladı. Türk dünyası ülkelerinden gelen katılımcıların milli kıyafetleriyle semeni tepsisini sunmasından sonra protokol üyeleri yumurta tokuşturdu.

Kırgızistan, Kazakistan, Kazan ve Bosna Hersek'ten gelen halk oyunları ekiplerinin ülkelerine özgü dansları renkli görüntülere sahne oldu.

- Kütahya

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi yerleşkesindeki etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türk Dünyası Araştırma Topluluğu Danışmanı Doç. Dr. Serdar Nazlıpınar, yaptığı konuşmada, bu günün "baharın habercisi" olduğunu ifade etti. Nazlıpınar, "Milli kültürümüzü yozlaştırmak, yok etmek ve milli kültür üzerinden şüphe oluşturmak bugün Türk düşmanı emperyalist güçlerin en çok takip ettiği metottur. Bizleri harp ederek yenemezler. Buna ne güçleri ne de imanları yeter. Ancak bunu kaleyi içten fethederek yapabilirler. Onun için iri olalım, diri olalım." dedi.

Nevruz ateşinin yakıldığı etkinlikte halk oyunları gösterisi sunuldu ve demir dövüldü.

Etkinliğe Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, DPÜ Rektörü Remzi Gören, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülnaz ve vatandaşlar katıldı.

- Bilecik

Bilecik'te merkez ve Pazaryeri ilçesinde Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Bilecik Ertuğrul Gazi Lisesi'ndeki programda konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, kardeşliğin ve dayanışmanın artmasını arzu ettiklerini vurguladı. Nayir, "Milli birlik ve beraberliğimizi bu bayramlarda bir daha hatırlamak zorundayız. Hep birlikte, yekvücut, kalplerimizi birleştirerek, milli birlik ve beraberliğimize sekte vurmaya çalışan bütün terör örgütlerini lanetle kınamamız gerekir." dedi.

Öğrencilerin şiirler okuduğu programda, protokol üyeleri boyalı yumurtaları tokuşturdu.

Program, Vali Nayir, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Belediye Başkanı Selim Yağcı ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç'un nevruz ateşini yakarak üzerinden atlamasıyla sona erdi.

Pazaryeri ilçesindeki etkinliklerde ise tarih öğretmeni Şeyda Yılmaz'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından ateş yakıldı. Şiirlerin okunduğu programda halat çekme ve çuval yarışı gösterileri yapıldı.