Nüfus cüzdanında yeni dönem

Nüfus cüzdanında yeni dönem

Hükümet, nüfus ve vatandaşlık işleriyle ilgili bir takım değişiklikler yapacak.

Hükümet, müftülere evlendirme yetkisi veren düzenlemede nüfus ve vatandaşlık işleriyle ilgili de önemli değişiklikler yapıyor. Bunlardan biri de 3 isim düzenlemesi. Çoğu nüfus cüzdanına kısaltma ile giren bu isimler artık açık yazılacak. 3 ismi bulunan bir vatandaşın kimliğinde, bu 3 isim de açık olarak yer alacak

TBMM’ye sunulması beklenen yasa tasarısı ile getirilmesi planlanan düzenlemeler şöyle:

KİMLİK KARTI: Nüfus cüzdanı ibareleri “kimlik kartı” şeklinde değiştirilecek.

HASTANEDE BİLDİRİM: Doğum bildirimi doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşuna da yapılabilecek. Bildirim zamanında yapılırsa değerli kâğıt bedeli ödenmeyecek.

ÖLÜLERE TESPİT: Merkezi Veri Tabanı’nda yer alan bilgilere göre uzun süre işlem görmeyen ve yaşı itibarıyla ölü olması muhtemel kişilerin kayıtları kapatılacak.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ: Soyadı Kanunu’na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları; mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulu kararıyla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek.

İKAMETGÂH: Vatandaş kendisi ve çocukları için nüfus kayıt örneğini, ikametgâh belgelerini fiziki veya elektronik ortamda isteyen kuruma verebilecek. Muhtara gitmeye gerek olmayacak.

YABANCIYA KİMLİK: Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancılar, kimlik numarası verilerek “yabancılar” kütüğüne kaydedilecek. İkamet izni aranmaksızın kimlik numarası vermeye ise İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.

HT Gazete