Nüfus cüzdanları tarih oldu

Nüfus cüzdanları tarih oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''nüfus cüzdanı'' ibaresinin ''kimlik kartı'' olarak değiştirilmesini öngören kanunu onayladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

Cumhurbaşkanınca onaylanan kanun ile birlikte Nüfus Hizmetleri Kanununda yer alan "nüfus cüzdanı" ibareleri "kimlik kartı" şeklinde değiştirilecek ve aile kütüklerinde yer alacak bilgilere "biyometrik veri" ilave edilecek.

Kayıtlar sadece elektronik ortamda tutulacak. Merkezi veri tabanında tutulan biyometrik veriler kimlik doğrulama işlemleri dışında kullanılamayacak. Kimlik kartına kayıt ve işaret konulamayacak, kimlik kartı hiçbir kişi ve kurum tarafından alıkonulamayacak. Evlenme işlemi tamamlandıktan sonra çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek. Kimlik kartı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kart bedeli başvuru sırasında tahsil edilecek. Maliye Bakanlığı, uluslararası aile cüzdanı ve mavi kartı, belirlenen tasarım ve sayıda bastıracak. Nüfus cüzdanları, 31 Aralık 2016'ya kadar Maliye Bakanlığınca bastırılacak, nüfus müdürlüklerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhasebe yetkililerine, dış temsilciliklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilecek.

100 LİRALIK SİGORTA PRİM YÜKÜNÜ HAZİNE KARŞILAYACAK

Kanun, asgari ücretin bin 300 liraya çıkartılması nedeniyle artan işveren yükünü de azaltıyor. Geçen yıl, aylık 2 bin 550 lira ve altı ücret alan işçi çalıştıran işverenin, her işçi için 100 liralık sigorta prim yükünü, Hazine karşılayacak. Çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili 2016'ya ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde vermeyen, sigorta primlerini yasal süresince ödemeyen, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmeyen, kuruma prim, idari para cezası ve gecikme cezası bulunan işveren bu destekten yararlanamayacak.