O davaların hakim ve savcıları değişti !

O davaların hakim ve savcıları değişti !

HSYK, önemli davaların hakim ve savcılarını değiştirdi.

HSYK, 3 bin 228 hakim ve savcının yerini değiştirdi. Tayin olan isimler arasında CHP liderini ifadeye çağıran savcı Mehmet Demir, eski Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'a dava açan Ferhat Sarıkaya, Elazığ'a gönderilirken,kendisine tacizde bulunan kişileri dövdürdüğü öne sürülen Kuşadası Savcısı Aslı Betül Cevizoğlu, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı olarak atandı. Karaman'daki taciz davasına bakan hakim de Konya'ya atandı.

HSYK Birinci Dairesi tarafından 3 bin 228 hakim ve savcının ataması Adli Yargı Kararnamesi ile, bu güne kadarki en geniş kapsamlı 518 hakim ve savcının ataması ise İdari Yargı Kararnamesi ile gerçekleşti. HSYK'nın yaz kararnamesi sonrasında Türkiye'nin gündemine gelen önemli davaların hakim ve savcılarının da yeni yerleri belli oldu. HSYK'dan yapılan açıklamada, 2016 yılı adli ve idari yargı ana kararnamelerine ilişkin çalışmaların, 05 Haziran 2016 tarihi itibarıyla sonuçlandırılarak karara bağlandığı belirtilerek

2016 yılı adli ve idari yargı ana kararnameleri, meslektaşlarımızın eşlerinin atamaları ve çocuklarının öğrenim durumlarını planlayabilmeleri amacıyla, ilan edilen takvime uygun olarak açıklanmıştır. Kararname sonrası adli ve idari yargıda boş kalan kadrolara gerçekleştirilmesi planlanan kur'a kararnameleri ile atamalar yapılacaktır" denildi.

HSYK sitesine konulan kararnameye göre, dikkat çeken yer değişikliklerinden bazıları şöyle:
Son dönemde MHP'nin kurultay kararına 'tedbiren' durdurma kararı veren Gemerek Hakimi İlhami Işık, Çorum'un Sungurlu ilçesine hakim olarak atandı.

Poyrazköy, Amirallere Suikast ve Kafes Eylem Planları'na ilişkin açılan davalarda Hakim Vedat Yılmazabdurrahimoğlu da İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na getirildi.

İstanbul'da yürütülen yasadışı dinleme soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Okan Özsoy, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne getirildi

ÖZAL'IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ İDDİA ETMİŞTİ 

12 Eylül Darbesi, Turgut Özal'ın öldürüldüğü yönündeki iddialar da giren Savcı Kemal Çetin deAdana'ya tayin edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, BüyükçekmeceBaşsavcı’sı olarak atandı.  Ethem Sarısülük davasına bakan Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Dr. Afak İlleez, Ankara Batı Hâkimi olarak atandı.

Cumhurbaşkanı'na Hakaret suçlamasını Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşımasıyla gündeme gelen Karşıyaka Hakimi Murat Aydın  ise Trabzon Hakimliği'ne atandı.

KILIÇDAROĞLU'NU İFADEYE ÇAĞIRMIŞTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yu ifadeye çağıran İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demir, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak atandı. Savcı Demir, konunun gündeme gelmesi sonrası ifade işlemi için 'sehven' açıklaması yapmıştı.  Olay sonrası Demir, HSYK tarafından geçici yetkilendirme ile Edirne Adalet Sarayı’nda görevlendirilmiş daha sonra ise İstanbul Adliyesi’ndeki görevine geri dönmüştü.

SARIKAYA, ANKARA'DAN Elazığ'A GÖNDERİLDİ

2005 yılındaki Şemdinli olayları sonrasında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı ve eskiGenelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt ve çok sayıda üst rütbeli komutan hakkında suç işlemek için çete kurma gibi iddialarla dava açan ve daha sonra meslekten ihraç edilen, açtığı davayla mesleğe geri dönen savcı Ferhat Sarıkaya Ankara'nda Elazığ'a atandı.

TACİZCİLERİ DÖVDÜRMESİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Sarıyer’de görev yaptığı dönemde, kendisine tacizde bulunan kişileri dövdüren KuşadasıSavcısı Aslı Betül Cevizoğlu, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Savcısı olarak atandı. 

KIZI İÇİN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Hakim ve savcılık sınavında 90 puan alan kızının mülakatta elenmesine “Adaletiniz batsın” diyerek isyan eden  Çanakkale Savcısı Mendires Arıcan Malatya'da görevlendirilmişti. Kararname ile ayın kente alaseten atandı.

MUAMMER ÖZCAN AFYON'A GİTTİ 

Tekirdağ Savcısı Muammer Özcan afyonkarahisar C.Savcılığı'na atandı. Özcan, Diyarbakır’da Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde ve ardından özel yetkili savcı olarak görev yaparken bir çokPKK'lı ve Hizbullahçı teröristin ceza almasını sağladığı için hedef seçilmişti. Cumhuriyet Savcısı Muammer Özcan Tekirdağ'a atandıktan sonra  korumasının alınması nedeniyle adı çok konuşulmuştu. 

KARAMAN HAKİMİ Konya'YA GİTTİ 

Karaman’da 10 çocuğa cinsel istismarda bulunmaktan yargılanan sınıf öğretmeni 54 yaşındaki Muharrem Büyüktürk’e, ilk celsede 508 yıl 3 ay hapis cezası veren ve cezada indirimde bulunmayan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakim Kadir Gezici, Konya Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandı.

KADIN CİNAYETİ İLE İLGİLİ KARARI TARTIŞILMIŞTI 

Aksayaray Hakimi Çiğdem Aydoğmuş, Bakırköy hakimliğine atandı. Siirt’te 2006 yılında Murat Kızılkan ile imam nikahıyla evlenen 17 yaşındaki Dilber Özer, evlendikten 6 ay sonra evinde başından vurularak ölmüş halde bulunmuştu. Davaya bakan hakimler arasında Mahkemenin 2 kadın üyesi Çiğdem Aydoğmuş ile Zeynep Mutlu beraat yönünde karar  verilmesini savundu. Mahkeme Başkanı Uğur Akbulut ise, ’Töre saikiyle adam öldürmekten’ ceza verilmesi gerektiğini belirterek Dilber’e silah verip ‘ölmelisin’ dediklerini söyleyerek muhalefet şerhi koymuştu.

DHA