O gençlere Suruç sorgusu

O gençlere Suruç sorgusu

Suruç'ta gözaltına alınan 9 genç, YDG-H'a yapılan operasyonlar nedeniyle tutuklandı.

Suruç'ta gözaltına alınan 9 genç YDG-H'a yönelik operasyonda tutuklandı. Hakim sorgusunda gençler IŞİD tarafından gerçekleştirildiği Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan Suruç'taki bombalı saldırıyla ilişkilendirilmek istendi.

Radikal'dan İsmail Saymaz'ın haberine göre Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde PKK 'nın gençlik kolu olarak bilinen Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi’ne (YDG-H) yönelik operasyonda dokuz genç tutuklandı. Hakim sorgusunda gençler IŞİD tarafından gerçekleştirilen Suruç’taki bombalı saldırıyla ilişkilendirilmek istendi. Patlama tarihinde bir başka şehirde, köyde ve hatta ameliyathanede olduklarını anlatan gençler, “Suruç’ta gerçekleşen patlama ile hiçbir ilgi ve alakam yoktur” dedi. Hakim, “önümüzdeki günlerde ilçede doğrudan güvenlik güçlerine yönelik örgütün bombalı saldırı düzenleyeceği yönünde bilgiler alınması” nedeniyle dokuz genci cezaevine gönderdi. 

Dün Suruç Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen gençlerden B.Ç., ifadesinde, radyo teknikeri olduğunu kaydederek, gözaltına alınmamış olsaydı görüşmeler yaptığı bir tıp merkezinde çalışmaya başlayacağını anlattı. PKK ya da KCK ile ilgisinin olmadığını, yurt dışına çıkmadığını, üzerine Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının bulunduğu tişört giymediğini söyledi. Suruç’taki patlamanın meydana geldiği tarihte Antalya’da olduğunu ifade eden B.Ç., “Suruç’ta gerçekleşen patlama ile hiçbir ilgi ve alakam yoktur” dedi.

Y.Ç. de Yakın Doğu Üniversitesi’nde Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünde okuduğunu, patlama tarihinde Suruç’ta olduğunu belirterek, “Patlama ile ilgim ve alakam yoktur” dedi. Y.Ç. ayrıca, PKK’nın herhangi bir etkinliğine katılmadığını ifade etti. Y.K. ise lise mezunu olduğunu ve üniversite sınavlarına hazırlandığını, babasına ait düğün salonunda çalıştığını, patlama ve örgütle ilgisinin olmadığını söyledi. A.K. patlama tarihinde kardeşinin nişanına katılmak için Patnos’a gittiğini söyledi. Öcalan’ın fotoğrafının önünde hatıra fotoğrafı çektirdiğini, bundan ötürü geçmişte yargılandığını kabul eden A.K. ise örgütle ilgisinin olmadığını vurguladı. V.T. patlama tarihinde Ekili Köyü’nde bir cenazede olduğunu söyledi. M.K. Girne Amerikan Üniversitesi’nde okuduğunu, ameliyathane eğitimi aldığını, 20 gündür Suruç Devlet Hastanesi’nde staj yaptığını, patlama anında ameliyathanede olduğunu ifade etti. İ.H.K. üniversiteye hazırlandığını ve Yuluca köyünde sulama işi yaptığını belirtti. A.İ. Bodrum’da bir otelde çalıştığını, hem bayram, hem de sağlık kontrolü için Suruç’a geldiğini vurgulayarak, suçlamaları reddetti. İ.Y. ilçede mobilya dükkanı işlettiğini, patlama sırasında dükkanında bulunduğunu kaydetti. Avukatlar ise Suruç’taki patlamayı gerçekleştiren kişinin IŞİD üyesi olduğunun açıklandığını ve patlamanın PKK ya da YDG-H ile ilgisinin olmadığını ifade etti. 

Suruç Sulh Ceza Hakimliği, dokuz genci "PKK ve YDG-H üyesi oldukları", "Suruç’ta meydana gelen patlamadan sonra ülke genelinde ve ilçede şiddet eylemlerinin artması", “önümüzdeki günlerde ilçede doğrudan güvenlik güçlerine yönelik örgütün bombalı saldırı düzenleyeceği yönünde bilgiler alınması” nedeniyle tutuklandı. Delil olarak da iki ruhsatsız silah ve Öcalan’ın fotoğrafı önünde çekilen fotoğraf gösterildi.