O şehrimiz kaçakçılığın merkezi !

O şehrimiz kaçakçılığın merkezi !

Dünyada insan kaçakçılığının merkezini İzmir olarak ilan ettiler..

Amerika'nın ünlü gazetesi New York Times, mülteci akınının merkezindeki İzmir’de insan kaçakçılığı sektörünün her gün büyük miktarda gelir elde ettiğini kaydetti. İzmir’e gelen gazete muhabirlerinin haberinde en büyük kazananının işin başındaki Türk kökenli organize suç şebekeleri olduğu, yetkililerin de bu işten çıkar sağladığı belirtildi.

Her gün binlerce mültecinin akın ettiği Basmane semtinde insan kaçakçılarının sokak ortasında Avrupa’ya geçmek isteyen kişilerle pazarlık yaptığını vurgulayan gazete, semtteki lokanta, otel ve mağazaların da mülteciler sayesinde iş yaptıklarını yazdı.

Yelek ıslanınca batıyor

Artan talep nedeniyle ucuz malzemelerden üretilmiş can yelekleri ve botlar satıldığına dikkati çeken gazete, kimi yeleklerin suyu çeken köpüklerden imal edildiğini ve ıslandığı anda battığını kaydetti. Mültecileri toplamak için Suriyeli aracılar kullanan insan kaçakçıları Yunan adalarına geçiş için kişi başı bin 200 dolar talep ediyor. Tek seferde yaklaşık 45 mülteciyi karşıya geçiren kaçakçılar bir geçişten 60 bin dolar kazanıyor.Masraflar düşülünce geriye 30 bin dolar kalıyor. Kaçakçılar, Avrupa topraklarına geçişte para taşımak istemeyen mültecilere ‘sigorta’ hizmeti de sunuyor. Mülteciler Yunan adalarına geçmeden önce ellerindeki nakit parayı, 50 dolar ücret karşılığında kaçakçılara terlim ediyor. Kaçakçılar da mültecilere kod numaraları veriyor. Karşı tarafa geçmeyi başaran mülteci oradaki kaçakçıya kodu söyleyerek parasını alıyor. Mülteciden 3 gün haber alınmazsa teslim edilen para kaçakçıya kalıyor. Mülteciler bazen kaçakçıların teslim aldıkları paralarla kaybolduklarını söylüyor.

‘Botu patlatın’

Bazı kaçakçılar, mültecilere Ege’yi geçerken Yunan sahil güvenliğine yakalanmaları durumunda botlarını bıçakla patlatmalarını öneriyor, bu sayede Yunan yetkililerin kendilerini kurtarmak zorunda kalacağını öne sürüyorlar.