Obama ve Putin'den kritik telefon görüşmesi

Obama ve Putin'den kritik telefon görüşmesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye sınırı hakkında kritik bir görüşme yaptı.

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi yaparak Suriye'deki çatışmaların durdurulması anlaşması hakkındaki endişelerini iletti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, iki lider, telefonda Suriye ve Ukrayna konularını ele aldı.

Obama'nın, Suriye'de rejim ve müttefikleri ile muhalifler arasında şubat ayı sonunda başlayan çatışmaların durdurulması anlaşmasının durumuyla ilgili endişelerini Putin ile paylaştığı belirtilen açıklamda şunlar kaydedildi:

"Obama, Suriye rejimine muhaliflere yönelik saldırılarını durdurması için baskı yapılmasının önemini vurguladı. İki lider, çatışmaların durdurulması anlaşmasını destekleyecek çabaları yoğunlaştırma taahhüdünde bulundu, tarafların saldırıları durdurması ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasına duyulan ihtiyacı teyit etti."

Beyaz Saray açıklamasına göre, Obama ayrıca bu konulardaki ilerlemenin Suriye krizini sonlandırmayı amaçlayan siyasi geçişle ilgili ilerlemeyle paralel olması gerektiğine işaret etti.

Ukrayna konusunda ise Obama'nın Putin'e Ukrayna'nın doğusunda artan çatışmaları durdurması için adım atması yönünde çağrıda bulunduğu, Minsk anlaşmasının tam olarak uygulanmasının önemini vurguladığı ifade edildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da günlük basın toplantısında, Obama-Putin görüşmesi hakkındaki bir soru üzerine görüşmenin önemli bir bölümünde Ukrayna'ya odaklanıldığını, Obama'nın taahhütlerine uyması konusunda Putin'e görüşlerini ilettiğini söyledi.

Earnest, taahhütlere uyulması halinde Rusya'ya uygulanan yaptırımların hafiflemeye başlatılacağını belirtti.