Ocak Ayında Ege Denizi'nde 158 Göçmen Can Verdi

Ocak Ayında Ege Denizi'nde 158 Göçmen Can Verdi

Ege Denizi'nde eski tekneler ve lastik botlarla umuda yolculuğa çıkan, çoğunluğu bebek ile çocuklardan oluşan 158 göçmen, ocak ayında boğularak ya da hipotermi nedeniyle hayatını kaybetti- Ege Denizi'ndeki yasa dışı geçişlerde hayalleri alabora olan göçme

İZMİR (AA) - RAMAZAN ERCAN - İç savaş, ekonomik ve siyasi istikrarsızlıklar gibi nedenlerle ülkelerini terk ederek daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'ya ulaşma hedefiyle tehlikeli bir yolculuğa çıkan 158 göçmen, ocak ayında Ege Denizi'nin sularında boğularak ya da hipotermi nedeniyle hayatını kaybetti.

Ege Denizi'ndeki yasa dışı geçişlerde hayalleri alabora olan göçmenlerin, bugüne kadar en fazla can kaybı Ocak 2016'da gerçekleşti.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, çeşitli nedenlerle vatanlarını terk etmek zorunda kalan göçmenlerin Avrupa'da mülteci olabilmek ümidiyle çıktıkları umuda yolculuk her türlü olumsuzluğa rağmen artarak sürüyor.

Göçmenler, Avrupa ülkelerinin belli sayılarda göçmen alacaklarını açıklamasının üzerine riskleri göze alarak Ege Denizi'ni kullanmaya başladı.

- En çok Midilli yolunda ölüm yaşandı

Olumsuz şartlarda umuda yolculuktaki artışlar beraberinde ölümleri de getirdi.

Ocak ayında lastik şişme bot ile eski teknelerle umut yolculuğuna çıkan göçmenlerden çoğunluğu bebek ve çocuk 113 kişi Türk karasularında, 45 kişi ise Yunan karasularında boğularak ya da hipotermi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yasa dışı geçişlerde geçen yıl göçmen ölümü yaşanmayan tek ay ocak olurken, 2016'nın aynı ayındaki ölümler 2014'ün tamamından ve 2015'in 9 ayından fazla oldu.

Türk karasularında hayatını kaybeden 113 göçmenden 96'ı Midilli adasına ulaşmak isterken hayatını kaybetti.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinden Midilli adasına geçmek isteyen göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 30 Ocak'ta 39, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında da 5 Ocak'ta 31 olmak üzere 70 göçmen sadece iki yasa dışı göç olayında hayatını kaybetti.