ODTÜ yolu ihalesi yargıya taşınıyor

ODTÜ yolu ihalesi yargıya taşınıyor
Güncelleme:

Meslek odaları, Melih Gökçek döneminde tartışmalara neden olan ve Mansur Yavaş döneminde de ihalesi yapılan ODTÜ yolu için yargıya gidiyor.

Meslek odaları temsilcileri, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı Projesi kapsamında yaptığı ihaleye ilişkin açıklama yaptı. İhale edilen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ormanında gerçekleştirilen açıklamaya Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi temsilcileri katıldı.

Meslek odaları, iptal ettirdikleri ve yürütmesini durdurdukları projelerin hizmet götürmek ya da rant alanları üretmek için “trafik hafifletme” gerekçesiyle çeşitli projelerin uygulandığını belirterek, “Gökçek döneminde planlanan Atatürk Orman Çiftliği'ni bölen yol, Ankara Büyükşehir Belediyesinde Mansur Yavaş döneminde Ankaralıların gözünün içine baka baka yapılmaktadır. Ankara Büyükşehir’de ihaleler canlı yayınlansa da, ihaleye çıkan yollar Gökçek döneminin yollarıdır” dedi.

‘VİZYONU VE BÜTÜNCÜL PLANI OLMADIĞI BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI’

Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyesi Nihal Evirgen tarafından okunan basın açıklamasında eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek döneminde onaylanan ve ODTÜ ormanlarında ağaçların kesilmesine neden olan projenin meslek odalarının açtığı davalar sonucu durdurulduğu hatırlatıldı. “Bu yol ihale süreciyle, Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin Ankara`nın geleceğine yönelik bir vizyonu ve bütüncül bir planı olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır” ifadelerine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

 RANT PROJELERİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR

ODTÜ ormanını bölen yol olarak hatırladığımız, Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin iş makineleriyle ODTÜ arazisine girerek, bir gecede büyük tahribatlar yarattığı proje, sadece orman alanını yok etmekle kalmamakta aynı zamanda Ankara`nın batı ve güneybatı koridorları üzerinde, onlarca davamızın bulunduğu rant projelerini de ödüllendirmektedir.

YARGI KARARLARI UYGULANACAKSA DEMİR KAFES İÇİN UYGULANSIN

Ankara Büyükşehir Belediyesi mahkemeye kararlarını uygulamak istiyor ise; iptal edilen Çevre Düzeni Planını mahkeme kararları doğrultusunda acilen hazırlamalıdır! Kent suçu olduğu 7 kez tescillenen Demir Kafes alanındaki YDA Center gibi kent suçlarını durdurmalıdır. Ankara’da kamu yararını parsel bazlı popülist yarışmalarla değil, bütüncül planlama çalışmalarıyla tesis etmelidir!

YÖNETİM DEĞİŞSE DE AYNI SİYASET İKTİDARDA

Ankara Büyükşehir Belediyesi`nin tamamlamaya çalıştığı bu yol ODTÜ Ormanını yok etmek, yolun batısında kalacak olan 94 hektarlık orman alanını rant çevrelerinin kucağına atmak, yol için kesilen 24 hektarlık orman alanının da üzerine asfalt dökmek demektir. Bu yolların inşası, yönetim değişse de Ankara’da bugün hala aynı siyaset ve rant çevrelerinin iktidarda olduğunu göstermektedir.

KATILIMCILIK SÖZDE KALAN BİR ALGI

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eski yönetimine de yeni yönetimine de söylediğimiz şeyler değişmemiştir: Bu yolların ranttan başka hiçbir açıklaması yoktur. Bu yol herhangi bir üst ölçekli planda yer almamaktadır. Bu yolun yapımı hiçbir bilimsel ve hukuki gerekçeye dayanmamaktadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamalarında sürekli olarak kullandığı katılımcılık vurgusunun ise sözde kalan bir algı olduğu açıktır. İhale açıklanana kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir Meslek Odasına bu yollarla ilgili herhangi bir bilgi verilmemiştir. Sonrasında dahi meslek örgütleriyle herhangi bir görüşme talebinde bulunulmamış, ihaleyi iptal etmemelerine rağmen “ortak akıl” söylemi ile devam etmektedir.

BU RANT YOLUNUN İHALESİNİN İPTALİNİ YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

Gökçek’in ODTÜ’yü bölen, rant alanlarını ve sermaye çevrelerinin projelerini ödüllendiren bu yol, rantın yoludur. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak, bu rant yolunun ihalesinin iptalini yargıya taşıdığımızı, Başkent Ankara’nın kamu yararı esaslı, katılımcı, doğru kentleşme politikaları ile gelişmesi için mücadeleye devam edeceğimizi, rant çevrelerine, onlara yol açanlara ve kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz.